facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει ούτε λαϊκή αποδοχή, ούτε διάθεση αντίστασης και διαπραγμάτευσης και ζητώντας «εκλογές λύτρωσης και αλλαγής».

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, και αναφερόμενος στην ακολουθούμενη πολιτική, έκανε λόγο για κατήφορο, «που καταλήγει από κάθε άποψη στον Μεσαίωνα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποχωρήσεις στα εγχώρια κέντρα και τη γερμανική ηγεσία, τις οποίες ονομάζουν διαπραγμάτευση».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη, τονίζοντας πως «αφανίζεται υπό το βάρος μιας φορολογικής πολιτικής που έχει λάβει τον χαρακτήρα μιας κρατικής ληστείας».
Με αφορμή την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, διεμήνυσε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί ούτε προαπαιτούμενα ούτε απαιτούμενα που επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα».

«Άλλο συνέχεια του κράτους, άλλο συνέχεια του μνημονίου» σημείωσε, τονίζοντας πως «ο λαός έχει τo δικό του προαπαιτούμενo από εμάς: το προαπαιτούμενο της αντίστασης, της ανατροπής της σημερινής πολιτικής και πορείας, το προαπαιτούμενο της σκληρής διαπραγμάτευσης για τα πάντα».



Σε αυτό το σημείο, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι βιώσιμο, καθώς και την πρόθεση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εγγράψει στον προϋπολογισμό τις απαιτήσεις του ανεξόφλητου κατοχικού δανείου.

«Η Ελλάδα δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι παρά μόνο ως πεδίο δοκιμών βαρβαρότητας, εμείς επιμένουμε: μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει πορεία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως το πρόγραμμά της Θεσσαλονίκης προδιαγράφει σε, ρεαλιστικές γραμμές, αυτή την επανεκκίνηση.




Εκτίμησε ακόμη πως «σε κάθε περίπτωση, ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την Προεδρική Εκλογή του Φεβρουαρίου» και δήλωσε βέβαιος πως «αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που κατατίθεται σε αυτή τη Βουλή».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη, η αξιωματική αντιπολίτευση να εργαστεί το επόμενο διάστημα για να επιταχύνει τις εξελίξεις, να έρθει σε πιο στενή επαφή με τον λαό, να εξηγήσει το πρόγραμμά της και να δώσει το τελικό, αποφασιστικό χτύπημα στον φόβο και την αβεβαιότητα, όπως είπε.

«Την κυβέρνηση των μνημονίων θα τη ρίξουν οι δικές πρωτοβουλίες και οι κοινωνικοί αγώνες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πατήσει γερά στο θέμα των συμμαχιών, «χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς φοβίες», αν και «οι αντίπαλοί μας θα μας ήθελαν κλεισμένους στα κάστρα της υπεροψίας».

«Είμαστε απείρως πιο ισχυροί, πιο έμπεροι, πιο αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που «πρέπει να τερματιστεί άμεσα», ενώ έβαλε εκ νέου κατά της κυβέρνησης.


Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη, τονίζοντας πως «αφανίζεται υπό το βάρος μιας φορολογικής πολιτικής που έχει λάβει τον χαρακτήρα μιας κρατικής ληστείας».
«Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση χωρίς κανένα κύρος και χωρίς τη λαϊκή αποδοχή να εκπροσωπεί μία χώρα σε κατάσταση υψηλού κινδύνου; Είναι δυνατόν σε μία στιγμή που η Άγκυρα προκαλεί [...] να έχουμε μία κυβέρνηση φθαρμένη όσο δεν παίρνει;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε πως η επικοινωνία με την τουρκική πλευρά είναι απαραίτητη ώστε να καταστούν σαφείς οι συνέπειες που θα είχε μία διαρκής κλιμάκωση της έντασης, ενώ σημείωσε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας είναι καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και η σύγκλησή του απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία και την κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Ειδικότερα για τη συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο, είπε πως η συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικης Μεσογείου πρέπει να προσανατολιστεί όχι στην κλιμάκωση αλλά στην κατοχύρωση της ειρήνης της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news