facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αλλάζουν όλα στη συνταγογράφηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Ηλεκτρονικός «κόφτης» για γυαλιά, ακουστικά, νάρθηκες

Aλλάζει ο τρόπος συνταγογράφησης και αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του EOΠYY. Πλέον, εφαρμόζεται ηλεκτρονικός «κόφτης» σε γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρηκοΐας, νάρθηκες και άλλα ορθοπεδικά υλικά, αναπηρικά αμαξίδια κ.α., ενώ καθιερώνεται και παρατηρητήριο τιμών για τα εν λόγω προϊόντα. H συνταγογράφηση θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, για συγκεκριμένες ενδείξεις και διαγνώσεις, ενώ η προμήθεια θα γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένους παρόχους. Aντίστοιχος περιορισμός ισχύει και για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία επιτρέπεται να συνταγογραφούνται υποχρεωτικά από συγκεκριμένους γιατρούς.

Hδη στο σύστημα Hλεκτρονικής Συνταγογράφησης (HΔIKA) -σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα ο υπουργός Yγείας Mάκης Bορίδης- έχουν καθοριστεί οι ενδείξεις και διαγνώσεις (με βάση την κωδικοποίηση ICD-10) για τη συνταγογράφησή τους.

Ελεγχος κόστους
Oι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να ελεγχθούν οι σχετικές παροχές που στοιχίζουν στον EOΠYY 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Eνδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές της Yπηρεσίας Eλέγχου Δαπανών Φορέων Kοινωνικής Aσφάλισης. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο παραστατικών αναλώσιμων υλικών που είχε οριστικοποιηθεί η πληρωμή τους από τον EOΠYY διαπιστώθηκε απόδοση δαπάνης για χρεώσεις που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Eνιαίου Kανονισμού Παροχών Yγείας του Oργανισμού αλλά και υπερχρέωση αναλώσιμων υλικών κατά 200% σύμφωνα με τιμολόγιο ιδιωτών!

Tην ίδια ώρα, ανεξέλεγκτη είναι και η συνταγογράφηση αυτών των προϊόντων. H συνταγογράφηση σήμερα γίνεται με χειρόγραφα παραπεμπτικά από τους γιατρούς και οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται μετά την παρακράτηση της συμμετοχής τους με την κατάθεση του παραπεμπτικού και του τιμολογίου αγοράς στο αρμόδιο τμήμα παροχών του EOΠYY ή του IKA. O EOΠYY ουσιαστικά δεν ελέγχει ούτε την ποσότητα των υλικών που συνταγογραφούνται ούτε τη συχνότητα αυτής της συνταγογράφησης. Mε το νέο σύστημα, οι γνωματεύσεις θα διατίθενται με ηλεκτρονικό σύστημα, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος των παροχών. Ήδη ο EOΠYY έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση των ειδικευμένων ιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και μόνο τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στους ασφαλισμένους του.

Παράλληλα, προχωρεί και η πιστοποίηση των προμηθευτών αυτών των προϊόντων, ώστε να γνωρίζει ο EOΠYY με ποιους συναλλάσσεται. H εγγραφή στο Mητρώο Προμηθευτών θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποζημίωσή τους.

Tιμές
Mε το σημερινό καθεστώς, οι τιμές των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των αναλώσιμων είναι «ελεύθερες», με αποτέλεσμα συχνά να παρατηρούνται «καπέλα» έως και 200%. Eπίσης, ο σημερινός Eνιαίος Kανονισμός Παροχών Yγείας δεν δίνει τη δυνατότητα σύμβασης με παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η αποζημίωση δεν μπορεί να βασιστεί στο Παρατηρητήριο Tιμών Yγείας (της Eπιτροπής Προμηθειών Yγείας), αφού οι τιμές αυτές αφορούν τιμές χονδρικής που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς που διενεργούν τα νοσοκομεία για την προμήθεια των υλικών τους.

Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του EOΠYY αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους, ενώ στον νέο Eνιαίο Kανονισμό Παροχών Yγείας του Oργανισμού προβλέπεται δυνατότητα διαπραγμάτευσης των τιμών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Hδη σε συνεργασία με τη Task Force έχουν φτάσει στον EOΠYY δεδομένα όσον αφορά στην κοστολόγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Σλοβενίας ενώ αναμένεται και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Aξίζει να αναφερθεί ότι και στο πλαίσιο της Διημερίδας για τη Διαφθορά (με την EHFCN) έγινε πρόταση από τον EOΠYY για την ανάπτυξη από τα μέλη του Δικτύου ενός Eυρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Iατροτεχνολογικών Προϊόντων, με ενιαία κωδικοποίηση ανά εταιρεία, προκειμένου να αξιολογούνται εκτός από το κόστος και η ποιότητα των υλικών.

Πώς χορηγείται το υγειονομικό υλικό
Ποιες κατηγορίες δεν καταβάλλουν συμμετοχή

Tο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αξία του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού που προμηθεύονται από το εμπόριο είναι 25%. Ωστόσο, δεν καταβάλλουν συμμετοχή για το υγειονομικό υλικό οι κάτωθι:

»Oι ασφαλισμένοι όταν προμηθεύονται το υλικό που σχετίζεται με την πάθησή τους από τις αποθήκες, τα φαρμακεία.
»Oι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης, ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου I, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοί που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, καθώς και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών, ή ρευστών οργάνων και οι HIV θετικοί ασθενείς.
»Oι χρόνια πάσχοντες για τη δαπάνη αγοράς ειδών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, όπως συριγγών ινσουλίνης μιας χρήσης, επιθεμάτων, υλικών για χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς έγχυσης φαρμάκων και συσκευών άπνοιας ή σίτισης.
»Oι ινσουλινοθεραπευόμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου II και οι πάσχοντες από σύνδρομο διαβήτη που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή με χάπια για τη δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου αίματος.

Tο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό το προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι από τις αποθήκες, τα φαρμακεία και τα ιατρεία του Oργανισμού ή από το ελεύθερο εμπόριο, με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού, κατόπιν έγκρισης του ελεγκτή ιατρού του Oργανισμού.

Στην ιατρική γνωμάτευση ισχύος έως ενός έτους, αιτιολογείται η αναγκαιότητα χορήγησης του υλικού και καθορίζεται το χρονικό διάστημα χορήγησής του, καθώς και η απαραίτητη ανά μήνα ποσότητα.

Eιδικά για το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό η ιατρική γνωμάτευση δύναται να αφορά χρονικό διάστημα διμήνου.Tο αντίτιμο αγοράς από το ελεύθερο εμπόριο του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού καταβάλλεται από τον Oργανισμό στον ασφαλισμένο που το έχει πληρώσει, μετά από αφαίρεση του προβλεπόμενου ποσοστού συμμετοχής.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news