facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συζητείται την Τετάρτη το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τους ευρωβουλευτές να αναμένεται να υιοθετήσουν ισχυρό ψήφισμα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το ψήφισμα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, περιέχει πολλές σημαντικές αναφορές υπέρ της Κύπρου, αφού καλεί μεταξύ άλλων την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να ακυρώσει άμεσα την οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), αλλά και να υπογράψει χωρίς καθυστέρηση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί

Η συζήτηση, η οποία φέρει τον τίτλο “Τουρκικές ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου”, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης ενώ οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί του κειμένου την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αν και σειρά τροπολογιών θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, εκτιμάται ότι, ακόμη και εάν αυτές υιοθετηθούν δεν θα επηρεάσουν την ουσία του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, εκφράζει λύπη για τις αυξανόμενες απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ΑΟΖ και την καλεί να άρει άμεσα την NAVTEX και να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Παράλληλα, το ψήφισμα καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να υπογράψει χωρίς καθυστέρηση την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά της ύδατα.

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο επίτροπος Γ. Χαν

Έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, απηύθυνε σήμερα ο επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Χαν, αφού ανέφερε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι στην αυριανή ολομέλεια της Ευρωβουλής θα το κάνει εκτενώς και υπογράμμισε:

«Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση».

«Συγχρόνως είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης και να δράσουν με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε, προσθέτοντας:
«Υποστηρίζουμε σθεναρά τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στις προσπάθειές του για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανάληψη των συνομιλιών».

«Ενθαρρύνουμε δυναμικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Χαν.

euronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news