facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Τουρκικές προκλητικές δηλώσεις εντός της Βουλής

Διαφωνία επί όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών καταγράφηκε κατά την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.

Ο βουλευτής του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ Οσμάν Μπακ, απαντώντας σε όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ισχυρίσθηκε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «αντίθετα στη "Βόρεια Κύπρο" υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες», ενώ υποστήριξε ότι «όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη».

Είπε ακόμη ότι ο τουρκικός στόλος ενεργεί στην περιοχή «μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει», ενώ για το πλοίο «Μπαρμπαρόσα» υποστήριξε ότι διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ενημερώσει πως δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου, ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μονομερής δραστηριότητα στην περιοχή». Για τους πόρους από το φυσικό αέριο δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσω του ΟΗΕ και «μοίρασμά» τους.

Άμεσα απάντησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας ότι η «βάση» του Κυπριακού προβλήματος είναι «η εισβολή από μια φίλη και σύμμαχο χώρα». «Είναι ευχής έργο η αναζωογόνηση μια προσπάθειας που θα αναζητά λύση στη βάση της ενιαίας κρατικής οντότητας της διζωνικής, διακοινοτικής ομοσπονδίας που θα σέβεται τις αποφάσεις, του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον Τούρκο βουλευτή, ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε «σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και τη δημιουργία προβλημάτων και άνοιγμα ζητημάτων που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ».

Υπογράμμισε ότι οι γεωτρήσεις που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ «δεν αφορούν μόνο το ελληνοκυπριακό κομμάτι, αλλά και το τουρκοκυπριακό» και τόνισε: «Δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με το άλλο ζήτημα που επιμένουμε να διευθετηθεί». Όπως είπε, θα ήταν «ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ» και ζήτησε «να μη χάνουμε χρόνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ».

«Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουμε ζητήματα στην περιοχή την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή».

Ο κ. Μπακ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» και ότι «τα προβλήματα γεννώνται μόνο στο πολιτικό επίπεδο». «Δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε και ρώτησε γιατί δεν καταργείται η χορήγηση ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες την ώρα που η Τουρκία έχει καταργήσει την βίζα για τους Έλληνες. Ζήτησε ακόμη «να κοιτάμε το μέλλον», «να μην μείνουμε στο παρελθόν» και υπενθύμισε ότι Ελ. Βενιζέλος και Κ. Ατατούρκ έχουν πει ότι οι δύο λαοί είναι αδέλφια.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βασίλης Κικίλιας, που μίλησε αμέσως μετά, σχολίασε ότι από την Τουρκία έρχονται καθημερινά άνθρωποι χωρίς βίζα, που είναι οι μετανάστες.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news