facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Παραμένουν αρνητικοί 7 στους 10 Πολωνούς για ένταξη στο ευρώ

Σχεδόν το 70% των Πολωνών είναι αντίθετο στην ένταξη της χώρας τους στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η πολωνική εταιρεία CBOS.

Μόλις το 24% εξέφρασε θετική άποψη για τη μετάβαση από το ζλότι, το εθνικό νόμισμα της χώρας, στο ευρώ, ενώ το 68% δήλωσε αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Από τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό των πολιτών που υποστήριζαν την προσχώρηση της Πολωνίας στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ από τις έρευνές μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η Πολωνία βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας για την ένταξή της στην ευρωζώνη, ωστόσο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πότε θα γίνει κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκρέγκορ Σκετίνα, δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι η Πολωνία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξής της στο ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της CBOS, το 64% των Πολωνών θεωρούν ότι εάν η χώρα υιοθετήσει το ευρώ θα σημειωθούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, ενώ το 42% πιστεύει ότι θα υπάρξουν επιβλαβείς συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ του ευρώ και του ζλότι. Επιπλέον, το 27% των ερωτηθέντων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι η χώρα ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής. Η έρευνα διεξήχθη τον μήνα Οκτώβριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 919 Πολωνών.

Έρευνα σε δείγμα οικονομολόγων που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στα τέλη του Οκτωβρίου κατέληξε στην εκτίμηση πως η Πολωνία δεν αναμένεται να υιοθετήσει το ευρώ εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Η αντίδραση των πολιτών στην ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ σε συνδυασμό με οποιεσδήποτε συνταγματικές δυσκολίες συνεπάγονται ότι οι Πολωνοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμά πιθανόν έως το 2020

sofokleousin

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news