facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Τείχος Βερολίνου: 25 χρόνια μετά την ιστορική πτώση του

Υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας, ως επιστέγασμα του αποκλεισμού του Βερολίνου που είχε αρχίσει το 1948. Από το 1961 που ξεκίνησε η κατασκευή τους έως το 1989 που «έπεσε», συμβόλιζε τη διαίρεση της Ευρώπης. To Τείχος του Βερολίνου, ή αλλιώς «Το τείχος της ντροπής», όπως αποκαλείται από τους Γερμανούς, υψώθηκε στις 13 Αυγούστου 1961 αποκλείοντας το κομμάτι του Βερολίνου που ήταν υπό αμερικανική επιρροή από το υπόλοιπο Βερολίνο και το κομμάτι της Γερμανίας που ήταν υπό ρωσική επιρροή.

1961. Το Τείχος βρίσκεται υπό κατασκευή

Στις 9 Νοεμβρίου 1989 ξεκινά το γκρέμισμά του, ενώνοντας και πάλι το γερμανικό έθνος, που 25 χρόνια από τότε δεν έχει ξεχάσει αυτή την πληγή.

Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους θανατώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες, από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 238 προσμετρώντας και τα ατυχήματα, θύματα των οποίων τελικά κατέληξαν.

Τους τελευταίους μήνες του 1989 η Σοβιετική Ενωση και όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα παρέπαιαν με τις ηγεσίες τους να δείχνουν ανήμπορες να αντιστρέψουν την κατάσταση. Στη Γερμανία ήδη από τις 4 Νοέμβρη πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν κάθε βράδυ στο Τείχος σύμβολο της διχοτόμησης της ηπείρου απαιτώντας την κατεδάφισή του.

Στις 9 του μήνα ξεκινά η κατεδάφιση του Τείχους με χιλιάδες πολιτών να βρίσκονται και στις δύο πλευρές, να πανηγυρίζουν, να κλαίνε και να αγκαλιάζονται σφραγίζοντας με τρόπο εμβληματικό μία από τις πιο σημαντικε στιγμές στη σύγρχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία.

Νοέμβριος 1989: Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στην πτώση του Τείχους 

9 Νοεμβρίου 1989: Όταν ξημέρωσε ένας νέος κόσμος - Οικογένειες και φίλοι βρίσκονται πια κοντά


Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια: ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο (ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι και την πλατεία Ποτσντάμερ), ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbrücke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery, και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999.

Ακόμη, κάποια άλλα μικρότερα τμήματα και λίγα φυλάκια βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη του Βερολίνου. Όλα τα κομμάτια του τείχους έχουν υποστεί αλλοιώσεις κυρίως από τουρίστες οι οποίοι αφαιρούσαν υλικό από το τείχος για να το κρατήσουν ως σουβενίρ ή να το πουλήσουν. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν καταστήματα σουβενίρ στο Βερολίνο τα οποία πουλάνε μικρά κομμάτια από το τείχος με ή χωρίς πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

Το ανατολικό μέρος του τείχους είναι σήμερα καλυμμένο από γκράφιτι τα οποία δεν υπήρχαν όταν το Τείχος φρουρούταν από οπλισμένους στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1990, 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα τμήματα του Τείχους που δεν είχαν καταστραφεί. Το 2008, και ενόψει της επετείου των 20 ετών από την πτώση του Τείχους ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε ένα πολυδάπανο σχέδιο για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών αυτών, με τη συμμετοχή μάλιστα και πολλών από τους 118 καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα.

Σε πολλά τουριστικά σημεία της πόλης, ο Δήμος έχει τοποθετήσει πέτρινες πλάκες κατά μήκος της διαδρομής του Τείχους και μεταλλικές επιγραφές που αναγράφουν: «Berliner Mauer 1961-1989».

Μέρκελ: Ήταν θαύμα ότι έπεσε ειρηνικά

Σε μια χώρα με λιγοστές χαρμόσυνες επετείους, δοθείσης της ιστορίας της τον 20ό αιώνα, οι Γερμανοί έχουν γαντζωθεί στις μνήμες της ειρηνικής μαζικής εξέγερσης των πολιτών της ανατολικής Γερμανίας που οδήγησε στην πτώση του Τείχους την 9η Νοεμβρίου 1989.

Η Μέρκελ, τότε μια 35χρονη επιστήμονας στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ), είπε στη γερμανική τηλεόραση ότι κυριαρχούσαν η ένταση, ο φόβος και η έξαψη τις εβδομάδες και τις ημέρες πριν πέσει το Τείχος.

«Ήταν ένα θαύμα το ότι όλα έγιναν ειρηνικά», είπε η Μέρκελ, που επέστρεφε στο σπίτι της από τη σάουνα όταν είδε ένα πλήθος να κατευθύνεται δυτικά και το ακολούθησε. «Υπήρχε μεγάλη έξαψη επί εβδομάδες. Στον δρόμο μου βρίσκονταν άρματα μάχης από την 7η Οκτωβρίου».



Η Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005, άρχισε την καριέρα της στην πολιτική μόλις μερικούς μήνες αργότερα, όταν έγινε αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Η ίδια, συνήθως πολύ φειδωλή όταν ερωτάται τη ζωή της στην ανατολική Γερμανία, δεν αποκάλυπτε μέχρι πρόσφατα τι έκανε τη νύχτα που άνοιξε η πύλη του Τείχους.



Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκε πιο ανοικτά στο πώς έζησε τα γεγονότα. Σήμερα δήλωσε πως «αφού έφυγα από τη σάουνα το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου, πήγα στην Οδό Μπόρνχολμερ όπου υπήρχε ένα σημείο διέλευσης στην άλλη πλευρά και γιόρτασα μαζί με ανθρώπους που μου ήταν τελείως ξένοι. Υπήρχε απλά ένα απίστευτο αίσθημα ευτυχίας».



Η Μέρκελ αποκάλυψε εξάλλου πρόσφατα ότι πήγε σε ένα διαμέρισμα στο δυτικό Βερολίνο και ήθελε να τηλεφωνήσει σε μια θεία της που έμενε στη δυτική Γερμανία -αλλά επέστρεψε τελικά μερικές ώρες αργότερα στο ανατολικό Βερολίνο, διότι έπρεπε να πάει νωρίς το πρωί στη δουλειά της.

«Ήταν μια νύχτα που δε θα ξεχάσω ποτέ», πρόσθεσε η ίδια.




Βερολίνο: Χιλιάδες μπαλόνια στον ουρανό για την επέτειο της πτώσης του Τείχους

Χιλιάδες μπαλόνια άρχισαν να υψώνονται απόψε στον ουρανό του Βερολίνου, υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την πτώση του Τείχους, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και σε όλο το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας για να δουν να υψώνονται τα περίπου 7.000 μπαλόνια που είχαν τοποθετηθεί σε ένα τμήμα μήκους 15 χλμ. του Τείχους που χώριζε το Βερολίνο από το 1961 ως την 9η Νοεμβρίου 1989.








protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news