facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Γ. Κουτρουμάνης: Η τρόικα ζητά μείωση έως €1 δισ. στις κύριες συντάξεις

Μείωση 800 εκατ. ευρώ - 1δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες ζητά η τρόικα (σ.σ. αντιστοιχεί στο 3,3% της ετήσιας εθνικής δαπάνης για σύνταξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr), σύμφωνα με όσα δήλωσε  ο πρώην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Μega.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το ύψος της μείωσης θα εξαρτηθεί από το ύψος που θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας για το "δημοσιονομικό κενό". Η κυβέρνηση λέει το ότι το "δημοσιονομικό κενό" ανέρχεται στα 300 - 400 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι η τρόικα ζητά μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7 % ή 1,8% για όσους "βγουν" στη σύνταξη μετά το 2015.

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, όταν γίνεται συζήτηση για νέα μέτρα, η τρόικα στρέφει το ενδιαφέρον της στο συνταξιοδοτικό, όπου δαπανούνται ετησίως 30 δισ. ευρώ.

Επίσης, η τρόικα ζητά αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για να "βγει" κανείς στη σύνταξη από τα 4500 στα 6000 ένσημα (σ.σ. να χρειάζονται 20 και όχι 15 χρόνια για να λάβει κάποιος την ελάχιστη σύνταξη).

Σύμφωνα με τον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα επίσης ζητά να υπολογίζεται η σύνταξη του ΙΚΑ με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας και όχι της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που θα μείωνε τις συντάξεις μιας και οι αποδοχές μετά το 2010 έχουν μειωθεί κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό, όμως, λέει ο κ. Κουτρουμάνης πρέπει να ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους και όχι για τους σημερινούς 40άρηδες, 50ρηδες ή 60ρηδες, αλλιώς θα είναι ένα "βάρβαρο" μέτρο.

Δεν νομίζω ότι θα περάσουν αυτά τα μέτρα, δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης κλείνοντας την παρέμβασή του.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news