facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Απίστευτο: Περιμένουν 1.250 ημέρες για να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ!

Σε μάστιγα για το ελληνικό κράτος και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εξελίσσεται η υπόθεση της επιστροφής ΦΠΑ. Πολλές εταιρείες περιμένουν δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να πάρουν από την εφορία τα χρήματά τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

-ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ είναι 306 ημέρες ενώ είχε πέσεις στις 297 πριν μερικούς μήνες.
-στην εφορία ΙΔ Αθηνών ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 1.250 ημέρες.
-στις εφορίες εκκρεμούν 3.081 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ οι οποίες εκκρεμούν για περισσότερες από 90 ημέρες, συνολικού ποσού 501,6 εκατ. ευρώ
-ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων και των φορολογούμενων που περιμένουν επιστροφή ΦΠΑ ανέρχεται σε 24.063.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις που περίμενα στην ουρά για τον ΦΠΑ ήταν 23.214, δηλαδή παρατηρείται αύξηση κατά 849, επομένως το θέμα αντί να λυθεί γίνεται πιο περίπλοκο.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Δημόσιο όταν πρόκειται για την είσπραξη φόρων επιβάλλει πρόστιμα και προσαυξήσεις από την πρώτη κιόλας μέρα της καθυστέρησης. Μάλιστα το πρόβλημα στις επιστροφές ΦΠΑ επιμένει παρά το ότι έχουν ψηφιστεί εγκύκλιοι που προβλέπουν για επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ με χρονικό όριο τις 90 ημέρες, με εξαίρεση όσες περιπτώσεις εντοπίζονται σαφείς ενδείξεις για πλασματικές δηλώσεις με αλλοίωση των στοιχείων για το ΦΠΑ αγορών και πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Αύγουστο, οι εφορίες ΣΤ' Θεσσαλονίκης και της Κω είναι εκείνες στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή 797 και 768 μέρες αντιστοίχως.

Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν λίγες μόνο εφορίες, καθώς ο ΦΠΑ επεστράφη πολύ σύντομα μεταξύ άλλων από τις εφορίες Σάμου, Ζακύνθου και Σαντορίνης.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τον Απρίλιο του 2013 με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να διεκπεραιωθούν άμεσα αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους περισσότερο από 120 ημέρες, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.

Οι αιτίες για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ είναι πολλές.

Μέρος αυτών οφείλεται σύμφωνα με αρμόδια στελέχη στην έλλειψη προσωπικού και υποδομών, ενώ σημαντική παράμετρος είναι και οι καθυστερήσεις που προκαλεί ο προσωρινός ή τακτικός έλεγχος που σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των δηλώσεων και να εντοπιστούν κρούσματα φοροδιαφυγής.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news