facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή της Ελλάδας στην κ. Λαγκάρντ: «Φεύγουμε από το ΔΝΤ μετά τα stress tests»

Η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει επιστολή με την οποία θα ζητά τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ από την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως προκύπτει από σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής». Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας, στην επιστολή θα ζητείται η διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-'16. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα εξελιχθεί ομαλά η αξιολόγηση και δεν θα υπάρξουν περιπλοκές.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο υποκατάστασης των δόσεων του ΔΝΤ που αφορούν το 2015 έχει ήδη αποτυπωθεί σιωπηρά ως πρόβλεψη στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 που κατέθεσε πρόσφατα στη βουλή η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, κομβικό σημείο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress tests των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπονται τα εξής:

- Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

- Επιστολή του κ. Α. Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

- Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

- Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων («letter of intent»).

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news