facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

SOS γιατρών: Προσλήψεις, ΤΕΠ & ανάπτυξη δομών ΠΦΥ, τα μέτρα για τον Έμπολα

Τον έντονο προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες, και το εύλογο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος Έμπολα στην χώρα μας, καταθέτουν πλέον πολλοί εργαζόμενοι από τον χώρο του ΕΣΥ.

Και είναι πολύ λογικό αυτό άλλωστε, αφού οι μνημονιακές πολιτικές, στέγνωσαν στην κυριολεξία τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ από ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην δημόσια υγεία. Ο Θεός δηλαδή να βάλει το χέρι του σε περίπτωση που ενσκήψουν ύποπτα περιστατικά Έμπολα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν θα γνωρίζουν που να τρέξουν για να βοηθήσουν. Επιπλέον, ας ελπίσουμε να διατηρηθεί και ο καλός καιρός ώστε να αργήσει να εμφανιστεί η γρίπη που και εκεί απαιτείται μεγάλη εγρήγορση και θωράκιση.

Το γεγονός ότι το βάρος σε περίπτωση περιστατικού Έμπολα θα πέσει για ακόμη μία φορά στους υγειονομικούς και μάλιστα σε γιατρούς και νοσηλευτές, έχει επισημάνει και η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού.

Ωστόσο, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και καθηγητές Λοιμωξιολογίας και Δημόσιας υγείας τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από Έμπολα, όμως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Οι γιατροί του Ευαγγελισμού και ειδικότερα των ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ των γιατρών του νοσηλευτηρίου, αναφέρουν, μεταξύ άλλων σχετικά με το ζήτημα του Έμπολα, ότι «επιβάλλεται να γίνει σοβαρή αποσυμφόρηση των Τ.Ε.Π. (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) με ταχεία ανάπτυξη των δεκάδων υπαρκτών αλλά αδρανών δομών της Π.Φ.Υ. (και ανάπτυξη κι άλλων).

Αναφέρουν ειδικότερα:

«Θεωρούμε ότι οι υγειονομικοί που εργάζονται μέσα σ'ένα πλήρως αποδιαρθρωμένο – λόγω ιδιωτικοποιήσεων και μειωμένων επιχορηγήσεων -σύστημα υγείας, οφείλουν ταυτόχρονα με την οργάνωση των αγώνων τους για αποκλειστικά δημόσιο & δωρεάν σύστημα υγείας, να σταθούν ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί. Να αντιμετωπίσουν τόσο τον πανικό, όσο και τον εφησυχασμό του πληθυσμού. Η κατάσταση δεν σηκώνει πρόχειρους σχεδιασμούς, αλλά ούτε λόγια χωρίς κρατικό χρήμα.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι απαιτείται άμεσα να γίνουν τα εξής βήματα:

1. Υπεύθυνη και συστηματοποιημένη κρατική ενημέρωση από επιστήμονες και μέσω Μ.Μ.Ε. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και η πολιτική ηγεσία οφείλει να το κάνει άμεσα.

2. Απαιτείται λεπτομερέστατη ενημέρωση όλων των υγειονομικών ανεξάρτητα από ειδικότητα (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικές ειδικότητες, διοικητικοί, καθαρίστριες, σεκιούριτι). Η ενημέρωση να είναι διαρκής και υποχρεωτική μέσω σημειωμάτων των επιτροπών λοιμώξεων αλλά και του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. Δεν είναι αυτονόητη η γνώση των συνθηκών μετάδοσης του ιού. Η ίδια ενημέρωση πρέπει να γίνει – υποχρεωτικά – και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό Κέντρων Υγείας, Πολύ-ιατρείων και φυσικά σε όλους τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε, γιατί τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές δομές πρέπει να χαρακτηριστούν χώροι επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προσλήψεις, συνθήκες εργασίας, ωράριο, μέτρα προστασίας, γιατρούς εργασίας κ.λπ. Αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ και όχι στο απώτερο μέλλον.

3. Ιδιαίτερα μέτρα, σε ανώτερο επίπεδο, πρέπει να ληφθούν για τα Τμήματα ΕΠειγόντων και για τους χώρους μεγάλης προσέλευσης ασθενών. Δεν πρόκειται μόνο για θέματα του αναγκαίου εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, μπλούζες, αντισηπτικά, χώροι πρώτης απομόνωσης του ύποπτου κρούσματος). Στις συνθήκες πανικού που επικρατούν στα Τ.Ε.Π. λόγω πολυπληθούς προσέλευσης ασθενών και συνοδών είναι πολύ εύκολο ο μολυσμένος με τον ιό ακούσια να επιμολύνει μεγάλο αριθμό υγειονομικών και ασθενών πριν ακόμη χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα.

Άρα, επιβάλλεται να γίνει σοβαρή αποσυμφόρηση των Τ.Ε.Π. με ταχεία ανάπτυξη των δεκάδων υπαρκτών αλλά αδρανών δομών της Π.Φ.Υ. (και ανάπτυξη κι άλλων) εδώ και τώρα (!!!), αφού είναι πασίγνωστο πως το 70% με 80% των προσερχόμενων στα Τ.Ε.Π. είναι υπόθεση της Π.Φ.Υ. Να γίνουν ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, παρασκευαστών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και στις δομές της Π.Φ.Υ. και στα Τ.Ε.Π. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των λοιμώξεων είναι ο συγχρωτισμός ανθρώπων. Αυτοί που διέλυσαν τις όποιες δομές της Π.Φ.Υ. που υπήρχαν και αυτοί που οραματίζονται δήθεν ..υγιείς επιχειρήσεις στην υγεία δεν μπορούν να δώσουν λύση ούτε άμεσα ούτε μακροπρόθεσμα στις ολοένα διευρυνόμενες ανάγκες για λαϊκή υγεία, πολύ περισσότερο σε μια επιδημία.

- Ποιο πολύ-ιατρείο του πρώην Ι.Κ.Α. αναβαθμίστηκε ώστε να παρέχει αξιοπρεπή Π.Φ.Υ.;

- Ποιο «υγιές» ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ή ποια Μ.Κ.Ο. θα δώσει λύση στην πολεμική κατάσταση των ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων;

Κυβερνήσεις, διάφορα κόμματα, πολλά Μ.Μ.Ε. και πολλοί επιστήμονες αναφέρονται μόνο στα βιολογικά δεδομένα που αφορούν τον αιμορραγικό πυρετό και αποκρύπτουν επιμελώς τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που σχετίζονται με την εξάπλωσή του. Το ίδιο έκαναν και με τον ιό Η1Ν1. Επειδή σε μια ενδεχόμενη επιδημία αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι μαχόμενοι υγειονομικοί, πρέπει να διεκδικηθούν ΤΩΡΑ τα όσα αναφέρονται παραπάνω.

4. Επελέγη το νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» για να νοσηλεύσει τα ύποπτα κρούσματα. Το νοσοκομείο αυτό ετοιμάζονται να το κλείσουν: εδώ κι ένα χρόνο έχουν μειώσει κατά πολύ τη δυναμικότητά του και έχουν μεταφέρει αλλού πάνω από το μισό προσωπικό. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει την άμεση ανάγκη πλήρους επαναλειτουργίας όχι μόνο αυτού του νοσοκομείου αλλά και των υπόλοιπων στα οποία μπήκε λουκέτο τα τελευταία χρόνια.

Όπως πρέπει μερικοί να ντρέπονται για τις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου για το κλείσιμο των νοσοκομείων, καταλήγουν οι γιατροί του Ευαγγελισμού, άλλο τόσο πρέπει να ντρέπονται και αυτοί που προσδοκούν ότι μέσα από «υγιή» ιδιωτικά νοσοκομεία θα προσφέρουν έστω και ελάχιστη βοήθεια σε μια ενδεχόμενη επιδημία.

Να θυμίσουμε αναφορικά με την πρόσληψη προσωπικού, ότι παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι φωνάζουν ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης εκτιμά ότι με 30 μόλις υγειονομικούς - που προσλαμβάνονται άμεσα- θωρακίζονται επαρκώς οι πύλες εισόδου.

onmed

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news