facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η μετεξέλιξη της σχέσης Ελλάδας - ΔΝΤ στο επίκεντρο του Eurogroup

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είναι σήμερα, Δευτέρα η Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να ενημερώνει τους ομολόγους του για την πρόοδο της πέμπτης αναθεωρησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ για την μετεξέλιξη της σχέσης του Ταμείου με τη χώρα μας.

Το Eurogroup θα ενημερωθεί και από τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζουχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) για τις μέχρι σήμερα επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για τις βασικότερες εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος.

Προκειμένου να προχωρήσει η ελληνική αξιολόγηση και να γίνουν τα επόμενα βήματα για την οριστικοποίηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τη διετία 2015-2016, αλλά και οι όποιες συννενοήσεις για τη διευθέτηση του χρέους, θα πρέπει πρώτα να αποκρυσταλλώθουν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό θα γίνει μετά τις 26 Οκτωβρίου και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test από την ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα επιτρέψουν να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο χρησιμοποίησης του αποθεματικού του ΤΧΣ ύψους 11,4 δισ. ευρώ, ενώ θα καταδείξουν το εάν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Έλλαδας εώς το τέλος του 2016 είναι κοντά στα 25 δισ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση ή είναι τελικά μεγαλύτερες.

Μετά τις 26 Οκτωβρίου η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει την αξιολόγηση και να κλείσει τα μεγάλα ζητήματα στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σύμφωνα με την πλευρά των δανειστών είναι συγκεκριμένα και δεν ξεπερνούν τα 10-12 βασικά θέματα (εργασιακά, ασφαλιστικό, μισθολόγιο Δημοσίου, κ.α.).

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας -και η ψήφιση όλων των μέτρων από την ελληνική Βουλή- θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων ύψους 7,1 δσ. ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ. Το πιθανότερο είναι ότι στο ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ που θα αποφασίσει εντός του Δεκεμβρίου ή το αργότερο εντός του Ιανουαρίου 2015, την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα αποφασισθεί και η ακύρωση του υπολοίπου του δανείου του Ταμείου ύψους 12,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη χώρα μας εώς το Φεβρουάριο του 2016.

Πάντως το Eurogroup, αρχής γενομένης από σήμερα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ΔΝΤ πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα επιτρέψει σε σπεκουλαδόρους να αμφισβητήσουν την ικανότητα της χώρας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στο μέλλον.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Νταισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει μετά το συμβούλιο, ενώ δεν αποκλείονται και τοποθετήσεις και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σημειώνεται πως ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισελ Σαπεν δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται να διασφαλίσει πως η έξοδός της από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ θα είναι ασφαλής, διότι αυτό που σήμερα είναι εφικτό, πιθανόν να μην είναι απαραίτητα εφικτό σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο.

Για την ελληνική κυβέρνηση που έχει ήδη σχηματίσει ένα αποθεματικό ασφαλείας 5 δισ. ευρω το ιδανικό θα ήταν η προληπτική γραμμή στήριξης να προέλθει από την Ευρώπη, αλλά και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου πλαίσιο στενής εποπτείας και τριμηνιαίων ελέγχων.

Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα στους ομολόγους του πως όλα τα βήματα απεμπλοκής από το ΔΝΤ θα γίνουν σε απόλυτη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας χωρίς αιφνιδιασμούς. Θα επαναλάβει δε τη χθεσινή αναφορά κυβερνητικού στελέχους από την Ουάσιγκτον ότι «σε αυτή την διαπραγμάτευση υπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές, οι οποίοι στο τέλος πρέπει να είναι όλοι ευχαριστημένοι».

Newsroom ΔΟΛ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news