facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Διάβημα Ιταλίας προς Άγκυρα για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ιταλικό διάβημα διαμαρτυρίας προς Άγκυρα για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ

Εντείνεται η διπλωματική και πολιτική δραστηριοποίηση της Λευκωσίας - Ορόσημο η επίσκεψη Λίμπερμαν στις αρχές Νοεμβρίου, που θα αποτελέσει προπομπό της επίσκεψης Νετανιάχου

Εντείνει τις προκλήσεις η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς, μετά την κορβέτα Bafra και τη φρεγάτα Gelibolu, απέστειλε χθες και τη φρεγάτα Gokceada, ένα από πιο σύγχρονα σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενισχύοντας την παρουσία της στην περιοχή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όπως ενημερώνει το «Sigma», η «Ίμβρος», όπως είναι το όνομά της στα ελληνικά, έλαβε σαφείς οδηγίες να βρίσκεται στην περιοχή και να ελλιμενίζεται παράνομα στο λιμάνι της Αμμοχώστου μαζί με την κορβέτα Bafra, ενόψει της έναρξης των παράνομων εργασιών που έχει εξαγγείλει η Τουρκία, με NAVTEX που εξέδωσε για εργασίες του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους μακρού βεληνεκούς, είχε βρεθεί και πάλι, τον περασμένο Μάρτιο, στην κυπριακή ΑΟΖ, σε μια επίδειξη ισχύος, παρενοχλώντας τις εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο 12.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα εξακολουθεί να «θερμαίνει» τα νερά στην περιοχή με τη φρεγάτα Geliboluη, οποία αποτελεί, μάλιστα, μέρος της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του NATO και η οποία έχει θέσει εδώ και αρκετές ημέρες υπό στενή παρακολούθηση το οικόπεδο 9 σε απόσταση μόλις 5 ναυτικών μιλίων, επιβλέποντας, στην ουσία, τις εργασίες γεώτρησης του πλοίου - γεωτρύπανου «Saipem 10000», το οποίο διενεργεί γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Kogas.

Ιταλικό διάβημα προς την Άγκυρα
Την ίδια ώρα, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις τουρκικές παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προέβη η Ιταλία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Ιταλία είναι «ιδιαίτερα ενοχλημένη» με την έκδοση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία «ENI», που διεξάγει αυτήν τη στιγμή εργασίες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ιταλική.

Συνεχίζει η ENI
Για το ιταλικό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία εξέφρασε ιδιαίτερη ευαρέσκεια ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας πως η ιταλική αντίδραση είναι υψίστης σημασίας, καθώς, πέραν του γεγονότος ότι η ENI αποτελεί εταιρεία του ιταλικού κράτους, αυτήν την περίοδο η Ιταλία είναι η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.

Πρόσθεσε δε πως για την Κυβέρνηση, η ιταλική αντίδραση ήταν αναμενόμενη, επιβεβαιώνοντας, έτσι, την ενημέρωση αλλά και τις εκτιμήσεις του κυπριακού ΥΠΕΞ ότι η Ιταλία θα προέβαινε, εντός των ημερών, στην έκδοση ενός σοβαρού διαβήματος διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχει η Κυβέρνηση, η ιταλική εταιρεία, η οποία έχει ήδη προβεί σε μια τεράστια επένδυση για τη γεώτρηση, προχωρεί αδιατάρακτα την ερευνητική της δραστηριότητα, παρά τις τουρκικές προκλήσεις.

Διεργασίες σε παρασκηνιακό επίπεδο
Μιλώντας στη μεσημβρινή ειδησεογραφική εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ακόμα πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι παρεμβάσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, πως γίνονται περισσότερα απ’ όσα λέγονται. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα, οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, ώστε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη στάση τρίτων γειτονικών χωρών, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, επισημαίνοντας πως σύντομα θα υπάρξει και η αντίδραση του Τελ Αβίβ, με την αναμενόμενη επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Άβιγκντορ Λίπερμαν, στις αρχές Νοεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει και τον προπομπό της επίσημης επίσκεψης του Βενιαμίν Νετανιάχου, σύντομα, στη Λευκωσία.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε, ωστόσο, διαβαθμισμένη ικανοποίηση από τη στάση «φίλων χωρών» και «εταίρων» μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Εξήρε, παρ’ όλα αυτά, ως ιδιαίτερα ουσιαστική τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

Η επίσκεψη Λίμπερμαν
Η επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Νοεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων της Λευκωσίας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, πρόκειται για προπαρασκευαστική επίσκεψη, αφού θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο λίγες ημέρες μετά, με συνοδεία Υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Ενημερώνει ξένους ηγέτες ο Αναστασιάδης
Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων ήγειρε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τις συναντήσεις που είχε με ξένους ηγέτες, στο περιθώριο της 10ης Συνόδου Κορυφής Ασίας - Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε.

Συνάντηση με Πούτιν
Ο Πρόεδρος αναμένεται ότι θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση Αναστασιάδη-Πούτιν έχει διευθετηθεί, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει, πλέον, την άφιξη του Ρώσου Προέδρου στο Μιλάνο, ούτως ώστε να κλειδώσει η συνάντηση.

Διμερείς επαφές με αρχηγούς και σήμερα
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, καθώς και με αριθμό ηγετών κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής.

Τουρκική θρασύτητα
Εν τω μεταξύ, σε μια νέα επίδειξη θρασύτητας, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπέδειξε προς την Ε.Ε. πως πρέπει να τηρήσει ισορροπημένη και ρεαλιστική στάση στο Κυπριακό, η οποία να προσανατολίζει την ε/κ πλευρά σε λύση του προβλήματος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, επισήμανε, «η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να μετατραπεί σε περιοχή ευημερίας και συνεργασίας».

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, επικρίνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχία για τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να δράσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία προέβη έπειτα από την αναστολή των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, καθιστούν πρόδηλο για άλλη μια φορά ότι η Ε.Ε. επιμένει να μην αντιλαμβάνεται το Κυπριακό και την κατάσταση που προέκυψε από τις διαφωνίες, εξαιτίας των μονομερών πρωτοβουλιών της «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου», όπως ονόμασε την Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις αιτίες αυτής της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Τανζού Μπιργκίτς, αυτή η κατάσταση δείχνει την αδυναμία της Ε.Ε. -η οποία με δικό της λάθος ενέταξε την «ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου» χωρίς να λυθεί το Κυπριακό- να συμβάλει στις προσπάθειες που συνεχίζονται για μια περιεκτική λύση.

Παρεμβάσεις Κυπρίων ευρωβουλευτών
Εν τω μεταξύ, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, έπειτα από συνάντηση που είχαν χθες το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί «επίσκεψη ενημέρωσης» στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις, παρουσία και αρκετών Ελλήνων ευρωβουλευτών, συμφώνησαν όπως, ο καθένας στην πολιτική ομάδα που ανήκει, εγείρει αίτημα λήψης απόφασης για έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής AOΖ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Υποβάλλοντας το αίτημα η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους, επισήμανε ότι η τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής AOΖ αποτελεί ζήτημα συναφές με την ασφάλεια και τα συμφέροντα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους - μέλους της Ε.Ε., αλλά και της ίδιας της Ε.Ε., καθώς και των χωρών της περιοχής, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια. Σε ανάλογη παρέμβαση προέβη ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, S&D, Δημήτρης Παπαδάκης, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, κατά τη χθεσινή συνεδρία της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Αίτημα υπέβαλε και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της πολιτικής ομάδας τής Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, καθώς η δέσμευση μέρους της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά επιθετική ενέργεια, η οποία καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την τελική απόφαση για τη συμπερίληψη του θέματος στην ημερήσια διάταξη θα λάβει σήμερα, Πέμπτη, η Διάσκεψη των Προέδρων.

Επίδειξη δύναμης
Την ίδια ώρα, ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς και ανεξάρτητος «υποψήφιος» στις επικείμενες παράνομες προεδρικές εκλογές στο ψευδοκράτος, Κουντρέτ Οζερσάι, υποστήριξε ότι η στάση και η πολιτική της Τουρκίας στηρίζεται στη δύναμή της και ότι αυτή η πολιτική θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

sigmalive

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news