facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΡΕΘΥΜΝΟ:Αν χρειαστεί, θα ποτίσουμε τον τόπο μας με αίμα

«Τώρα αρχίζουμε» διαμηνύουν οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου για τις ανεμογεννήτριες


Ήταν παλλαϊκή η συμμετοχή των ανθρώπων των χωριών του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου στα νότια, και το μήνυμα που έστειλαν στους συγκυβερνήτες και στους επενδυτές της...
καταστροφής ήταν ηχηρό. Στον ηρωικό «Τσιλίβδικα» της Καλής Συκιάς, το βουνό της Αντίστασης, εκεί που ετοιμάζονται να «φυτέψουν» σε πρώτη φάση 47 πυλώνες του θανάτου, ήδη γίνονται οι προετοιμασίες από την τοπική δημοτική Αρχή και τον γλύπτη Βαγγέλη Ψυλάκη για την εγκατάσταση μνημείου θυμίζοντας την ιστορική και νικηφόρα μάχη κατά των Γερμανών ναζί στις 4 Οκτωβρίου του ’43…

Η προειδοποίηση που έστειλαν από την πλατεία της «Σωχώρας» του Ρεθύμνου, εκεί που κατάληξε η πορεία των χιλίων πεντακοσίων και πλέον αγανακτισμένων κατοίκων του Άη Βασίλη, ήταν σαφής: «Μην τολμήσετε γιατί θα χυθεί αίμα». Ενώ τις διαθέσεις τους γεύτηκαν ήδη οι πρώτοι απεσταλμένοι των εταιριών του πλούτου, όταν πρόσφατα εκδιώχθηκαν κακήν κακώς κατά την επίσκεψή τους στο θρυλικό βουνό για να κάνουν τις πρώτες μετρήσεις για την εγκατάσταση των πυλώνων του θανάτου. Ωστόσο, στο ιστορικό βουνό, υπάρχει επαγρύπνηση και ομάδες κατοίκων βρίσκονται μέρα και νύχτα εκεί, ώστε «να μεταχειριστούν αναλόγως όσους τολμήσουν να προχωρήσουν σε κάθε είδους εργασία που θα αφορά τα σχέδια τους…»

«ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ…»

 Ενδεικτική είναι η αποφασιστικότητά τους που την διατυπώνουν στο ψήφισμα που παρέδωσαν στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή για να το διαβιβάσει στη συγκυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό: «Τα ηρωικά βουνά μας είναι η κληρονομιά και η ιστορία μας. Είναι σύμβολα ελευθερίας που πρέπει να παραδώσουμε αλώβητα στις επόμενες γενιές. Θα τα υπερασπιστούμε όπως τα υπερασπίστηκαν οι πρόγονοί μας κι αν χρειαστεί θα ποτίσουμε με το αίμα μας. Σχεδιάζουν να βάλουν στα βουνά του Αγίου Βασιλείου 250 ανεμογεννήτριες. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας με κάθε κόστος!»

Ο λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα σχέδια των κερδοσκόπων που έρχονται να λεηλατήσουν και υλοποιούν οι εγχώριοι υπόδουλοι τους και αδίστακτα στέλνουν στη θυσία τις ζωές των ολίγων που απόμειναν στις ορεινές κοινωνίες, έγινε ορμητικό ποτάμι έτοιμο να πνίξει καθένα που για χάρη της… ανάπτυξης θα αγγίξει τα βουνά και την ιστορία τους.

Μπροστάρηδες στην εξέγερση ήταν ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, κληρικοί της περιοχής του Αγίου Βασιλείου και εκπρόσωποι δεκάδων φορέων που τάσσονται κατά αυτών των μορφών των θανατηφόρων επενδύσεων.

Ο βουλευτής του Συ.Ριζ.Α  Ανδρέας Ξανθός σε δήλωσή του σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει αντίσταση των πολιτών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αξιοποιηθούν προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας», ενώ η κυρία Λιονή διατύπωσε την ανάγκη «ο πλούτος να φτάσει στους ανθρώπους και όχι σε λίγες και μεγάλες τσέπες».

ΟΧΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Στον αγώνα μπροστά με τους εξεγερμένους και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί παράγοντες. Ο κ. Ταταράκης δήλωσε την αρωγή της δημοτικής Αρχής «στους αγώνες αποτροπής της οικολογικής καταστροφής» και την αντίθεσή του η επαρχία «να μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή» και τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων και σε κάθε κινητοποίηση που θα επιχειρήσουν, προς όφελος της περιοχής…

Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική και χαρακτηρίστηκε από τη μαζικότητα και το δυναμισμό. Για μισή και πλέον ώρα το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου παρέλυσε, και στην πλατεία κάτω από τα γραφεία της αντιπεριφέρειας τους κατοίκους υποδέχτηκε το κρητικό συγκρότημα του Αλέξανδρου Παπαδάκη με σκοπούς και μαντινάδες.
Εκεί, παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή και Βιργινίας Μανασάκη Ταβερναράκη και άλλων περιφερειακών συμβούλων αναγνώστηκε και παραδόθηκε το ψήφισμα των επιτροπών αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Αγίου Βασιλείου.

Ο εφημέριος της ενορίας των Σελλιών, μάλιστα, πατήρ Γιάννης Βάθης, που πρωτοστατεί στους αγώνες κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των χωριών της Γιαλιάς και της επαρχίας, έστειλε μήνυμα αφύπνισης του πληθυσμού στους κινδύνους που φέρνουν στα …πόδια της κοινωνίας οι δήθεν επενδυτές.

Ωστόσο, ο αγώνας τώρα ξεκίνησε! Υπάρχουν σκέψεις των ανθρώπων που ηγούνται «την επόμενη φορά και σύντομα» να γίνει… γενική επιστράτευση, να ζητηθεί τότε, να κλείσουν τα σχολεία και «να μπουν μπροστά οι νέες γενιές που θα κληθούν να διαχειριστούν το μεγάλο και θανατηφόρο πρόβλημα». Γι'αυτό και ετοιμάζονται!



madeincreta

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news