facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Δύο πτυχία ταυτόχρονα θα παίρνουν οι φοιτητές

Ανατροπή της καθιερωμένης δομής με την απόκτηση δύο πτυχίων ταυτόχρονα από τους φοιτητές που το επιθυμούν, χωρίς να παρατείνουν καθόλου τον χρόνο φοίτησής τους στο πανεπιστήμιο, φέρνει η πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη μέσω του «ΘΕΜΑτος».

«Είμαι έτοιμος να καθιερώσω τη χορήγηση διπλών πτυχίων μέσα σε έναν μήνα», αποκαλύπτει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της Τριτοβά­θμιας Εκπαίδευσης.

Ηδη ο κ. Φορτσάκης έχει συνομιλήσει για το θέμα αυτό και έχει εξασφαλίσει καταρχήν το πράσινο φως τόσο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση του νεοεκλεγέντος πρύτανη.

Για την εφαρμογή της ανατρεπτικής αυτής παρέμβασης για τα ελληνικά δεδομένα απαιτείται από την Πολιτεία μόνο νομοθετική ρύθμιση. Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί αυτή, η δυνατότητα απόκτησης διπλού πτυχίου ταυτόχρονα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Το καθεστώς του διπλού πτυχίου ισχύει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και η εφαρμογή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη αλλά και άλλους παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να δώσει επαγγελματική, επιστημονική και ακαδημαϊκή διέξοδο σε χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πτυχίο και σε δεύτερο γνωστικό αντικείμενο.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

«Είμαι έτοιμος να το εφαρμόσω αμέσως ακόμα και σε μερικές εβδομάδες», δηλώνει ο πρύτανης, εξηγώντας ότι η απόκτηση από τους φοιτητές δύο πτυχίων δεν μεταφράζεται σε περισσότερα χρήματα για το πανεπιστήμιο, καθώς δεν απαιτούνται κονδύλια ή έξτρα δομές. Ο φοιτητής που το επιθυμεί δηλώνει και το δεύτερο τμήμα στο οποίο επιθυμεί να σπουδάσει, το οποίο σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα κινείται μεταξύ ομοειδών σχολών, όπως αυτές θα προσδιορίζονται από σχετική λίστα.

Οι φοιτητές θα παρακολουθούν τον κύκλο μαθημάτων που αντιστοιχεί στο τμήμα της σχολής που έχουν επιλέξει και θα εξετάζονται σε αυτά, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και μία δεύτερη κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συγγενής επιστημονικά με το αρχικό τμήμα εισαγωγής, προκειμένου να εξεταστούν και σε μία δεύτερη σειρά μαθημάτων, αποκτώντας στο τέλος το διπλό πτυχίο εφόσον εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που θα καθοριστούν από το πανεπιστήμιο χωρίς να παρατείνεται ο κανονικός χρόνος σπουδών. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένα φοιτητής θα μπορεί να σπουδάζει και να αποκτά πτυχίο Νομικής και Πολιτικών Επιστημών ή Νομικής και Φιλολογίας ή Φιλολογίας και Θεολογίας.

Συναφή τμήματα, περισσότερο διάβασμα

Η πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών που σπάει την κλασική δομή των ακαδημαϊκών χρόνων αναφέρεται σε ομοειδή τμήματα. Ο φοιτητής που εισέρχεται στη Φιλοσοφική, λέει ο εμπνευστής του σχεδίου, παρακολουθώντας μερικά μαθήματα ακόμα θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει πτυχίο Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας, παίρνοντας βέβαια περισσότερα μαθήματα κάθε εξάμηνο και μελετώντας τα αντίστοιχα βιβλία.

Ο πτυχιούχος εν μέσω κρίσης θα αποκτά στο τέλος των σπουδών του επιπλέον προσόντα χωρίς να ξοδέψει περισσότερα χρήματα ή σπαταλώντας χρόνο από την έξοδό του στην αγορά εργασίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το σχέδιο αυτό βασίζεται στην εντονότερη μελέτη από την πλευρά του φοιτητή, καθώς θα πρέπει να διαβάζει περισσότερα μαθήματα από τα δύο τμήματα που επιλέγει να παρακολουθήσει και να δίνει περισσότερες εξετάσεις.

Εάν το σχέδιο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και ψηφιστεί νομοθετικά, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του και από άλλα ιδρύματα. Ετσι θα είναι εφικτό, π.χ., στο Πολυτεχνείο ένας φοιτητής να σπουδάζει πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας ή μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός κ.ά.

Οι σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίζονται στους εξής κύκλους:

Φιλοσοφική: Φιλολογία, Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία, Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία, Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία, Ισπανική Γλώσσα και Φιλολογία, Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία, Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία, Θεατρικές Σπουδές, Μουσικές Σπουδές, Σλαβικές Σπουδές.

Νομική: Νομική.

Θετικές Επιστήμες: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μεθοδολογία, Ιστορία και Θεωρία της Επιστήμης, Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, Γεωλογία και Γεωπεριβάλλον.

Επιστήμες Υγείας: Ιατρική, Νοσηλευτική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική

Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες: Οικονομικές Επιστήμες, Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση, Επικοινωνία και ΜΜΕ, Τουρκικές και Σύγχρονες Ασιατικές Σπουδές.

Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευση και Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού: Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός

Θεολογική: Θεολογία, Κοινωνική Θεολογία

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news