facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Κομισιόν: Μεγάλο το αδιέξοδο για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

Το «αδιέξοδο» στο οποίο βρίσκεται η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και η «οπισθοδρόμηση» που έχει σημειωθεί σε καίριους τομείς του κράτους δικαίου, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει για έκτη συνεχή χρονιά τη θετική εισήγησή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, κάνοντας μία αποτίμηση της συνολικής σωρευτικής προόδου που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία έτη. Ωστόσο, αυτή τη φορά η θετική εισήγηση της Επιτροπής συνοδεύεται από επικριτική γλώσσα για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου σε μια σειρά θεμάτων.

«Η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Απαιτείται δράση για να αντιστραφεί η οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε πρόσφατα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας», ανέφερε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, παρουσιάζοντας την έκθεση για την ΠΓΔΜ.

Ο Σ. Φούλε κάλεσε, στη συνέχεια, την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και την αντιπολίτευση να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τον πολιτικό διάλογο στο κοινοβούλιο, αναφερόμενος δε στο θέμα της ονομασίας, ο Σ. Φούλε τόνισε ότι είναι «επείγουσα ανάγκη να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η Επιτροπή τονίζει ότι «παραμένει απαραίτητη η λήψη αποφασιστικών βημάτων για την επίλυσή του» και για πρώτη φορά επισημαίνει ότι «χρειάζεται η ενεργός υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στην εξεύρεση μιας λύσης».

Επιπλέον, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την άποψη (χωρίς να τη διατυπώνει ως σύσταση) ότι αν είχαν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαδικασίες θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη δυναμική που θα διευκόλυνε στην εξεύρεση μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις γειτονίας, η Επιτροπή στην έκθεσή της επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία, «οι καλές γειτονικές σχέσεις είναι ουσιώδους σημασίας για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι «είναι σημαντική η εποικοδομητική προσέγγιση στις προκλήσεις με τις γείτονες χώρες» και ότι «πρέπει να αποφεύγονται δράσεις και δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας και τονίζει ότι «η διατήρηση των καλών σχέσεων γειτονίας, καθώς και η εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ παραμένει ουσιαστική».

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι «οι επίσημες συνομιλίες για το θέμα του ονόματος, υπό την αιγίδα των ΗΕ και τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς περιλάμβαναν επισκέψεις τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια και τρεις κύκλους συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, χωρίς ωστόσο να οδηγήσουν σε επίλυση των διαφορών».

Newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news