facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ανησυχητικά μηνύματα από εταίρους για ΠΓΔΜ

Τη δυνατότητα να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας εξετάζουν ορισμένοι εταίροι μας όπως το Βέλγιο. Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος ενόψει της έκθεσης προόδου για τη διεύρυνση από την Κομισιόν, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις 15 Οκτωβρίου. Η έκθεση αναμένεται να περιέχει σύσταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει από το 2009. Η σύσταση απορρίπτεται κάθε φορά από το Συμβούλιο.

Αυτή είναι μια πρωτοφανής κατάσταση για τα ευρωπαϊκά θεσμικά δεδομένα, και προκαλεί πρωτοβουλίες και σκέψεις για την άρση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Επιτροπή και το Συμβούλιο. Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν η επίσκεψη, στα μέσα του Σεπτέμβρη, μιας αντιπροσωπείας των πολιτικών διευθυντών των ΥΠΕΞ της Μπενελούξ στα Σκόπια. Επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες, ο πολιτικός διευθυντής του βελγικού ΥΠΕΞ κ. Ρεγκιμπό ήρθε σε επαφή με την πρεσβεία μας στις Βρυξέλλες, ώστε να διερευνήσει προθέσεις.

Στη συνάντηση, οι Βέλγοι δεν έδειξαν να έχουν αυταπάτες για το τι πράγματι συμβαίνει στα Σκόπια. Μετέφεραν στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι υπό την καθεστωτική διακυβέρνηση Γκρούεφσκι, η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οπισθοδρόμησης και όχι εκδημοκρατισμού, ενώ διαπίστωσαν αδιαλλαξία στο θέμα του ονόματος. Παρά ταύτα, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους απέναντι στο ενδεχόμενο να τεθούν τα Σκόπια στη ρωσική ή τουρκική σφαίρα επιρροής αν χάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική και έθεσαν στους Ελληνες διπλωμάτες το ενδεχόμενο, αν η Επιτροπή επαναλάβει τη σύστασή της για 5η φορά, να συναινέσουν, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Οι Βέλγοι έσπευσαν να προσθέσουν ότι σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. στο τέλος της διαδικασίας και αν δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Στην ουσία, αυτό που έθεσαν οι Βέλγοι δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόταση που διατύπωνε τα τελευταία δύο χρόνια ο τότε αρμόδιος επίτροπος Στ. Φίλε. Ο κ. Φίλε ήθελε να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις και παράλληλα να διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το όνομα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως θα φανεί πολύ γρήγορα αν υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης. Πλην των Αυστριακών, ωστόσο, η πρόταση δεν είχε βρει υποστηρικτές.

Διπλωματικοί κύκλοι κρίνουν ως αρνητική εξέλιξη το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν και άλλοι εταίροι την άποψη αυτή, ενώ επισημαίνουν ότι στους κόλπους της Ε.Ε. υπάρχει έπειτα από καιρό σημαντική κινητικότητα. Υπενθυμίζουν δε ότι τον Δεκέμβριο του 2013 ο κ. Βενιζέλος χρειάστηκε να δώσει μάχη για να ενσωματώσει την υποχρέωση της ΠΓΔΜ να κάνει «απτά βήματα προόδου» στα συμπεράσματα του συμβουλίου.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news