facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αποσύρθηκε διάταξη τροπολογίας για το «Διαύγεια»

Αντίθετη, με διάταξη που συμπεριελήφθη σε υπουργική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που καθιερώνει την αρχή της ανοιχτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων και πληροφοριών του δημοσίου.

Η τροπολογία εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη (σ.σ. το υπουργείο Οικονομικών ήταν επισπεύδον στην κατάθεση της τροπολογίας), υπογράφεται και από συναρμόδιους υπουργούς ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως όμως εξήγησε η κ. Χριστοφιλοπούλου, έχοντας δίπλα της τον κ. Μητσοτάκη, η διάταξη αυτή παρεισέφρυσε από λάθος στην συγκεκριμένη τροπολογία και επειδή δεν διαπνέεται από πνεύμα της Διαύγειας που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αποσυρθεί.

Η απόσυρση, όπως ενημέρωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου, θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, πρόθεση του υπουργείου ήταν να ρυθμίσει το θέμα της μεταφοράς μαθητών, αλλά σε μια περίοδο που προωθείται η Διαύγεια και για τις ΜΚΟ τίθεται εν αμφιβόλω το συγκεκριμένο σημείο.

Δήλωση της υφ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Παρεισέφρησε από λάθος, παράγραφος σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία έθετε με τη διατύπωσή της εν αμφιβόλω το πρόγραμμα “Διαύγεια” για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος που αφορούσε τη μεταφορά μαθητών. Το συγκεκριμένο σημείο της τροπολογίας, δεν προωθεί το πρόγραμμα “Διαύγεια”, κάτι που εμάς στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας βρίσκει απολύτως αντίθετους» δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την απόσυρση διάταξης τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τα «Ανοιχτά Δεδομένα», που συζητείται στη Βουλή.

«Για τον λόγο αυτό θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τη συγκεκριμένη παράγραφο της σχετικής τροπολογίας» σημείωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Τι προέβλεπε η τροπολογία

«Πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών, που έχουν εκδοθεί μέχρι την 30.9.2014, ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από το χρόνο ανάρτησης αυτών στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ)». Αυτό ανέφερε η διάταξη τροπολογίας που κατατέθηκε στην βουλή το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr ακυρώνοντας ουσιαστικά την εφαρμογή της Διάυγειας ως μέσω διαφάνειας στις δαπάνες του δημοσίου.

Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας σύμφωνα με τον νόμο ν. 4210/2013 (Α' 254) προστέθηκαν στις αναρτητέες στο Πρόγραμμα Διαύγεια, οι πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης, έγκρισης δαπάνης και οριστικοποίησης της πληρωμής από δημόσιους φορείς. Η εν λόγω διάταξη του νόμου του 2013 αύξανε την διαφάνεια των δαπανών που έκανε το δημόσιο αφού ορίστηκε για πρώτη φορά ότι οι αναρτητέες πράξεις στο Πρόγραμμα Διαύγεια (εφόσον δεν είναι κατά νόμο δημοσιευτέες) ισχύουν από την ανάρτηση τους.

Όπως υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση της διάταξης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις κατά την ανάρτηση των πράξεων ανάληψης υποχρέωσης καθώς και των ανακλήσεων αυτών (σε περίπτωση μη εκτέλεσης της οικείας δαπάνης) από τις οικονομικές υπηρεσίες των διατακτών και τις οικείες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού ελέγχου (ΥΔΕ), με συνέπεια να παρατηρούνται περαιτέρω καθυστερήσεις στην πληρωμή πιστωτών του Δημοσίου.

Ετσι για το λόγο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις του Δημοσίου από την Οδηγία 2011/7/EE «για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές», προτείνεται για την πρώτη εφαρμογή του ν. 4210/2013, η εισαγωγή μεταβατικής διάταξης, που θα επιτρέψει την ομαλή προσαρμογή των οικονομικών υπηρεσιών στις νέες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών, που έχουν εκδοθεί αποκλειστικά μέχρι την 30.9.2014, ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από το χρόνο ανάρτησης αυτών στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα «Διαύγεια»). Με τον τρόπο αυτό κατ' ουσίαν διατηρείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα (έως την 30.9.2014), και μόνο για τις πράξεις ανάληψης δαπανών και τις ανακλητικές τους, το προγενέστερο καθεστώς που προέβλεπε μεν την υποχρεωτική δημοσίευση ως όρο εκτέλεσης των πράξεων, πλην όμως δεν συναρτούσε το κύρος τους με την προηγούμενη δημοσίευσή τους.

Η διάταξη αυτή όπως προαναφέραμε κάνει δεκτές δαπάνες που έχουν γίνει από το δημόσιο και δεν έχουν αναρτηθεί στην Διαύγεια ενώ μπορούν να αναρτηθούν μελλοντικά χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος σε δαπάνες του δημοσίου και καμία δυνατότητα να δουν το φως της δημοσιότητας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και dikaiologitika.gr)
news247

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news