facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Μειωμένες προσδοκίες για τη γερμανική οικονομία

Τα κορυφαία οικον. ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προγνώσεις τους για τις προοπτικές της οικονομίας, αποδίδοντας την εξέλιξη στη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την απουσία επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται, το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,3% έναντι 1,9% των εαρινών προγνώσεων, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 2% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. "Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση κάμψης", εκτιμούν οι εκπρόσωποι των οικονομικών ινστιτούτων, επισημαίνοντας ότι μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης που σημειώθηκε την περασμένη άνοιξη, ακολούθησε η στασιμότητα του καλοκαιριού.

Οι γερμανοί οικονομολόγοι εντοπίζουν τα αίτια για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην μέτρια αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και τους βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αναφέρουν ακόμη την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και τονίζουν ότι οι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν. "Οι διεθνείς κρίσεις, όπως η ρωσοουκρανική σύγκρουση και οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ επιβαρύνουν επιπροσθέτως τις οικονομικές προοπτικές", υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "τίποτε δεν μαρτυρά πως οι επιχειρηματίες θα εγκαταλείψουν σύντομα την επιφυλακτική τους στάση στο ζήτημα των επενδύσεων". Όπως διευκρινίζουν, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν φέτος και του χρόνου κατά 4% τις δαπάνες τους για νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Στην εαρινή έκθεση, οι οικονομολόγοι "έβλεπαν" αύξηση των επενδυτικών δαπανών της τάξεως του 6% (2014) και του 8% (2015). Η οικονομική κάμψη θα πλήξει και την αγορά εργασίας, εκτιμούν οι ερευνητές, προβλέποντας ότι το 2014 ο αριθμός των ανέργων θα σημειώσει μικρή μείωση στα 2,91 εκατομμύρια, ωστόσο, το 2015 θα αυξηθεί και πάλι στα 2,96 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι την κοινή φθινοπωρινή έκθεση για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας συντάσσουν τέσσερις κοινοπραξίες οικονομικών ινστιτούτων, στα οποία ανήκουν το DIW του Βερολίνου, το Ifo του Μονάχου, το RWI του Έσσεν, και το IWH της Χάλε.

Θεαματική μείωση των εξαγωγών

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης»,
υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης
 Βιομηχανικών και Εμπιρικών Επιμελητηρίων (DIHK), Φόλκερ Τράιερ

Μετά την πτώση στους δείκτες των βιομηχανικών παραγγελιών και την επιδείνωση του κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ήλθε η σειρά των εξαγωγών να εκπέμψουν ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα για την πορεία της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο Αύγουστο υποχώρησαν κατά 5,8% οι γερμανικές εξαγωγές σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση, σε μηνιαία βάση, των τελευταίων 5,5 ετών.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει τη μείωση στη μετατόπιση των θερινών διακοπών. Πολλές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή αλλά και μικρότερη εξαγωγική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου των θερινών διακοπών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μείωση των εξαγωγών τον Αύγουστο του 2014 ήταν της τάξεως του 1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Επισημαίνεται επίσης πως η υποχώρηση έλαβε θεαματικές διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι τον περασμένο Ιούλιο οι γερμανικές εξαγωγές είχαν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια. Όπως επισημαίνει ο Τόμας Άμεντ της HSBC, «η χρονική μετατόπιση των θερινών διακοπών αλλοιώνει την εικόνα των εξαγωγών, όμως, η υποχώρηση είναι σημαντική και εν μέρει οφείλεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία». Σύμφωνα με τον αναλυτή, το εξωτερικό εμπόριο θα είναι και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 «ο κύριος πυλώνας του γερμανικού ΑΕΠ, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο».

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης»

«Οι παγκόσμιες κρίσεις αγγίζουν τη Γερμανία»
Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις του Στέφαν Κιπάρ, αναλυτή της Bayern LB: «Η μετατόπιση των θερινών διακοπών δεν εξηγεί τα πάντα. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αφήνουν τώρα τα σημάδια τους».

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), Φόλκερ Τράιερ, προσθέτοντας ότι μετά την υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όλα δείχνουν στασιμότητα και για το τρίτο τρίμηνο. «Με τεχνικούς όρους, σε αυτή την περίπτωση θα κάναμε λόγο για ύφεση», προσθέτει ο γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας «γεωπολιτικό έτος ανησυχίας» το 2014.

«Οι διεθνείς κρίσεις αγγίζουν τη Γερμανία» παρατηρεί σε σχετικό ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung, αναφέροντας ότι τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προβαίνουν στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προγνώσεών τους για την ανάπτυξη στη χώρα. .

Σταμάτης Ασημένιος (dpa, Reuters, SZ)
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news