facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ντάισελμπλουμ: «Δεν με ενδιαφέρουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Υπάρχουν σαφείς δημοσιονομικοί κανόνες»

Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση σε ορισμένους τομείς για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τη συνέχιση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση.

«Η προληπτική γραμμή συνοδεύεται από όρους» ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι πρόωρο να συζητήσουμε για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας. «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον», όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακούσει επίσημα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Eurogroup ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «βιώσιμη και αξιόπιστη για όλους τους εταίρους».

Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι δηλώσεις του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο πολιτικής αναταραχής.

«Μου λένε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες εκλογές, αλλά το ζητούμενο για τη χώρα είναι το σταθερό οικονομικό μέλλον», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γιερούν Ντέϊσελμπλουμ.

Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κύκλος και το ενδεχόμενο εκλογών βρίσκεται πάντα στο παρασκήνιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων αλλά, όπως είπε, υπάρχουν σαφείς δημοσιονομικοί κανόνες και διαδικασίες στην αντιμετώπιση των χωρών. «Αν οι εκλογές βρίσκονταν συστηματικά στο προσκήνιο αυτό θα μας οδηγούσε στο να αντιμετωπίζουμε κάθε χώρα κατά περίπτωση και με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα δήλωσε ότι «ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έγινε στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα». Διαπιστώθηκε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά θέματα, αλλά «σε αρκετούς τομείς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Όπως είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ όταν υπάρχουν τα στοιχεία από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δούμε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το τι θα γίνει για την επόμενη μέρα του προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη της χρονιάς.

«Πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια και να δούμε τι είναι αναγκαίο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Σκεπτικός» απέναντι στην επιθυμία της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, δήλωσε από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι απομένουν προς εκταμίευση 1,8 εκατ. ευρώ και ότι συνολικά έχουν ήδη δοθεί 143 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά το αποθεματικό των 11 δισ. που υπάρχει στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε ότι πιο καθαρή εικόνα θα υπάρχει στα τέλη Οκτωβρίου αν και δεν θα είναι πλήρης καθώς θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 6-9 μήνες.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news