facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Μπλόκο στην ενημερότητα λόγω… πληρωμένου ΕΝΦΙΑ

Σκηνές ελληνικού κάλλους έχουν αρχίσει να διαδραματίζονται στις εφορίες της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης που εμφανίζεται στην ενημέρωση του taxinset για τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ. Εκατοντάδες φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ διαπιστώνουν ότι παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μια εβδομάδα από την ημέρα που πλήρωσαν τον φόρο στην τράπεζα, στο taxisnet εμφανίζονται να χρωστούν το φόρο και μάλιστα να τους έχουν χρεωθεί και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έληξε την περασμένη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr από τους περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενους για τους οποίους εκδόθηκε εκκαθαριστικό, περίπου 2,5 εκατομμύρια επέλεξαν να εξοφλήσουν το φόρο τις τελευταίες δυο ημέρες της προθεσμίας. Εξ ου και οι ατέλειωτες ουρές που δημιουργήθηκαν την περασμένη Τρίτη στις τράπεζες, αφού μαζί με τους συνταξιούχους που πήγαν να εισπράξουν τη σύνταξή τους, στην ουρά μπήκαν και εκατομμύρια φορολογούμενοι για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Η καθυστέρηση της ενημέρωσης του taxisnet με τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο μεγάλο όγκο πληρωμών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες καθώς εκτός από τον ΕΝΦΙΑ πληρώθηκε από εκατομμύρια φορολογούμενους και η δεύτερη δόση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Ο όγκος των δεδομένων των πληρωμών που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες και αποσταλεί στο taxisnet είναι πολύ μεγάλος και έχουν δημιουργηθεί καθυστερήσεις στην καταχώρησή τους.

Αυτό με τη σειρά του έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε όσους χρειάζονται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Διαπιστώνουν ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του taxis για την έκδοση ενημερότητας δεν εκδίδει το σχετικό αποδεικτικό καθώς ο φορολογούμενος εμφανίζεται να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος και συγκεκριμένα από τον ΕΝΦΙΑ. ‘Οσοι επισκέπτονται την εφορία εισπράττουν μια άρνηση χορήγησης του πιστοποιητικού λόγω, ακριβώς, χρέους από ΕΝΦΙΑ. Τελικά, το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά από ταλαιπωρία του φορολογούμενου. Ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει στην εφορία την απόδειξη εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας εκδίδεται χειρόγραφα από την εφορία.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει υποσχεθεί πρόσφατα ότι η εικόνα οφειλών στο taxisnet θα ενημερώνεται άμεσα για τις πληρωμές φόρων που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news