facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ιδού τα λεφτά: Δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει το παραεμπόριο

Λεφτά υπάρχουν. Μέχρι τώρα εντοπίζονται στη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και γενικώς τη «μαύρη οικονομία». Παρακλάδι της τελαυταίας αποτελεί το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο το οποίο κοστίζει στο Δημόσιο 6,5 δισεκαταμμύρια ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε 6,5 δις. ευρώ. Οσο δηλαδή δύο ΕΝΦΙΑ.

Ο τζίρος στο παραεμπόριο βιομηχανικών προϊόντων και οπωροκηπευτικών και το λαθρεμπόριο καυσίμων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 25 δις.

Εκτός, όμως από την απώλεια δύο …ΕΝΦΙΑ, το παραεμπόριο είναι αιτία και για χιλιάδες «λουκέτα» νομίμων εμπόρων.

Πρωταγωνιστής όπως αναφέρει η Ημερησία, είναι ο κλάδος του παράνομου λιανικού εμπορίου και κυρίως στους τομείς της ένδυσης, υπόδησης, είδη δώρων και αξεσουάρ, CD, DVD και βεβαίως στον τομέα των καυσίμων. Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό που ουσιαστικά αφορά διαφυγόντες φόρους και ΦΠA προς τα δημόσια ταμεία.

Από το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων το κράτος χάνει ετησίως 300 με 500 εκατ. ευρώ δημόσια έσοδα από φόρους εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της τοποθέτησης των συστημάτων εισροών - εκροών καυσίμων σε όλη την Eλλάδα, όπως και από τη νοθεία μαζί με το κόλπο των πειραγμένων αντλιών. Στην προαναφερόμενη απώλεια συμβάλλει και μη εφαρμογή και των υπολοίπων μέτρων που αφορούν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καθώς και η απουσία ελέγχων για εικονικές εξαγωγές , καθώς και η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα παράνομων εμφιαλωτήριων υγραερίου.

Οσον αφορά στο ναυτιλιακό πετρέλαιο μεγάλες ποσότητες που προορίζονται για ανεφοδιασμό πλοίων καταλήγουν λαθρεμπορικά στη στεριά (μετά από αποχρωματισμό) σε πρατήρια, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία κ.ά.

Μάλιστα σήμερα το πετρέλαιο ναυτιλίας αποτελεί την κύρια πηγή λαθρεμπορίου καυσίμων.

Στο λαθρεμπόριο οπωροκηπευτικών ο τζίρος ανέρχεται στα 2,5 δις. ευρώ και μία εστία είναι οι «ψευτοπαραγωγοί» στις λαϊκές αγορές.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news