facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Στέιτ Ντιπάρμεντ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο να διαπραχθούν επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίον δυτικών συμφερόντων στο πλαίσιο αντιποίνων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει τακτικά οδηγίες προς τις προξενικές αρχές για τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δεν το έχει κάνει από τον Απρίλιο, πριν από την επίθεση, δηλαδή, των τζιχαντιστών του Ισλαμικου Κράτους και την συγκρότηση του διεθνους συνασπισμου εναντίον τους.

«Οι αρχές πιστεύουν ότι υπάρχει μία αυξανόμενη πιθανότητα για τη διάπραξη επιθέσεων ως αντίποινα εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ, των χωρών της Δύσης και των εταίρων του συνασπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία» προειδοποιεί η αμερικανική διπλωματία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των προπυργίων της στο Ιράκ και τη Συρία η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «κάλεσε τους οπαδούς της να επιτεθούν εναντίον πολιτών ξένων χωρών όπου κι αν βρίσκονται».

Οι ΗΠΑ προιειδοποιούν κυρίως τους πολίτες τους για έναν «όλο και περισσότερο εντεινόμενο» κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο «απαγωγών και ομηρειών» μετά τις απαγωγές και τις εκτελέσεις διά αποκεφαλισμού των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων.

Στην Ευρώπη ειδικά «οι αρχές εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης έχει αυξηθεί λόγω της επιστροφής από τη Συρία και το Ιράκ των υπηκόων χωρών της Ευρώπης που υπήρξαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική «αξιόπιστες πληροφορίες δείχνουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ» τονίζει επίσης το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από την κατάληψη του γενικού επιτελείου των κουρδικών δυνάμεων στη συριακή πόλη Κομπάνι.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας και στον ανθρωπιστικό τομέα στο Κομπάνι και στις υπόλοιπες κουρδικές περιοχές στη Συρία» έγραψε σε ένα δελτίο τύπου ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Οι κάτοικοι στο Κομπάνι επέδειξαν στη διεθνή κοινότητα την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και τις αξίες τους και να αντισταθούν στην καταδυνάστευση»προσέθεσε ο ίδιος.

Η ΕΕ «καταδικάζει με σθένος την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της πόλης Κομπάνι και παραμένει αποφασισμένη να υπηρετήσει πλήρως το ρόλο της στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» συνέχισε.

«Η ΕΕ, η Τουρκία και οι άλλοι περιφερειακοί και διεθνείς εταίροι πρέπει να συνεργαστούν περαιτέρω προκειμένου να απομονώσουν και να περιορίσουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους» και η ΕΕ «συνεχίζει να στηρίζει πλήρως τις διπλωματικές προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Συρία» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει «τη μεγάλη της ανησυχία για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Τουρκία» που συνδέονται με την κατάσταση στη Συρία «και την απώλεια ανθρώπινων ζωών» και καλεί «όλες τις πλευρές στο διάλογο».

Ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news