facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η κυπριακή κυβέρνηση θα καταγγείλει την Τουρκία σε Σ. Α. και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ μελετάται από την κυπριακή Κυβέρνηση και αποτελεί την πιο πιθανή αντίδραση της Λευκωσίας σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει την οδηγία προς ναυτιλομένους (Navtex) που εξέδωσε για περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ από τις 20 Οκτωβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου.

Ηδη, όπως πληροφορείται το «L.N.», η Κυβέρνηση ξεκίνησε την προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πραγματοποίηση της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα.

Έγκυρη πηγή του Προεδρικού δήλωσε ότι το θέμα της πιθανής τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ θα τεθεί επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 – 24 Οκτωβρίου, από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα καταγγείλει σε παρέμβασή του παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, και θα αξιώσει όπως αυτή περιληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Στο παρόν στάδιο, οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε διπλωματικές κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο. Τέτοιες ενέργειες, σύμφωνα με τις πηγές του Προεδρικού γίνονται τόσο από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων έγκυρων πηγών στόχος της Τουρκίας με την προσπάθεια σφετερισμού μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, είναι η συνιδιοκτησία και συνδιαχείριση του φυσικού αερίου με τους Τ/κύπριους πριν από την λύση του Κυπριακού. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική γιατί θα δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία, μέσω των Τουρκοκυπρίων να εκβιάζει και να εγκλωβίζει αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, κάτω από ένα καθεστώς παρόμοιων απειλών ανέφερε η ίδια πηγή.

Τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Στο μεταξύ, το διήμερο 8-9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στο μικροσκόπιο της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα βρίσκονται ενεργειακά ζητήματα, η απειλή αποσταθεροποίησης από τους τζιχαντιστές, τα κύματα μετανάστευσης, το Παλαιστινιακό καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Για την προετοιμασία της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί στις 24 – 26 Οκτωβρίου συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην Κύπρο.

Πηγή του Προεδρικού χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση ως άκρως σημαντική δεδομένης της σημασίας που αποδίδει η Λευκωσία στη συνεργασία με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο λόγω των τουρκικών προκλήσεων.

Παράλληλα, πριν το τέλος του χρόνου, θα γίνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, είτε στην Κύπρο, είτε στο Ισραήλ, όπως συμφώνησαν στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψη στην Κύπρο, ωστόσο, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και λόγους ασφαλείας, αντιπρότεινε όπως μια επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ να ήταν πιο βολική.

Εξάλλου, πιθανή είναι η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μιλάνο την ερχόμενη βδομάδα, στον περιθώριο της ευρωασιατικής συνόδου κορυφής (ASEM).

livenews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news