facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

«Κόφτες» του ΕΟΠΥΥ και στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Σε δραστικές περικοπές στα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να στερηθούν βασικά είδη, όπως τα υλικά αποσιδήρωσης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία, στο προσχέδιο για τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ «υπάρχειη μεγαλύτερη έως σήμερα απειλή εναντίον των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, εναντίον της θεραπείας αποσιδήρωσης που ακολουθούν, εναντίον της ίδιας τους της ζωής: Η περικοπή των υλικών αποσιδήρωσης, μόνο και μόνο για να γίνουν οικονομίες στα έξοδα του ΕΟΠΥΥ».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 στο Κεφάλαιο "Αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό" υπάρχει η παρακάτω παράγραφος που αφορά τα υλικά της αποσιδήρωσης:

Ειδικά για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία τα είδη και οι ποσότητες ορίζονται ως εξής:

• Καθετήρες αποσιδήρωσης μέχρι του ποσού των 30 € ανά τεμάχιο

• Πεταλούδες αποσιδήρωσης πλάγιας ή κάθετης τοποθέτησης

• Αντλίες (ελαστομερείς) μιας χρήσης για έγχυση φαρμάκου αποσιδήρωσης, μέχρι του ποσού των 25 € ανά τεμάχιο

• Σύριγγες αποσιδήρωσης με ειδικό κούμπωμα

Για τους ασθενείς που θεραπεύονται με συνδυαστική θεραπεία δεφεροξαμίνης με δεφεριπρόνη ή δεφερασιρόξη οι ποσότητες των ανωτέρω υλικών ορίζονται σε μέγιστο αριθμό δεκαέξι (16) τεμάχια μηνιαίως για έκαστο είδος, ενώ σε περίπτωση μονοθεραπείας με δεφεροξαμίνη οι ποσότητες των εν λόγω υλικών ορίζονται σε μέγιστο αριθμό είκοσι δύο (22) τεμάχια μηνιαίως.

Σε περίπτωση που απαιτούνται επιπλέον ποσότητες από τις ανωτέρω ορισθείσες ως μέγιστες, αυτές δύναται να χορηγούνται μετά από έγκριση του ΑΥΣ στο οποίο προσκομίζεται αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, όπου θα αναφέρεται με επιστημονική και βιβλιογραφική τεκμηρίωση η ανάγκη για την πρόσθετη αιτούμενη ποσότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αυστηρή προϋπόθεση για τη χορήγηση των ανωτέρω υλικών αποτελεί η συνταγογράφηση τους από τον θεράποντα ιατρό που εκδίδει και τη συνταγή της φαρμακευτικής αγωγής, φωτοαντίγραφο της οποίας θα προσκομίζεται μαζί με τη γνωμάτευση.

Ακόμη παρέχονται:

• 1-2 λευκοπλάστ/μήνα

• Οινόπνευμα 1 lt/μήνα

• Κατά περίπτωση σε όσους έχουν άτονα έλκη, εκτός των προαναφερθέντων υλικών, χορηγούνται 1bt οξυζενέ και 1bt αντισηπτικού διαλύματος εξωτερικής χρήσης μηνιαίως.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Γιάννης Λεβιδιώτης και η Γεν.Γραμματέας Βασιλική Αποστολοπούλου, οι περικοπές στα υλικά αποσιδήρωσης είναι αντιεπιστημονικές. Έχουν γίνει περικοπές στα υλικά αποσιδήρωσης σε σχέση με τον προηγούμενο Κανονισμό, όπου για κάθε υλικό είχαν καθοριστεί 30 τεμάχια από κάθε είδος. Συνοπτικά, μειώνονται τα υλικά αποσιδήρωσης, ανάλογα με την εφαρμοζόμενη θεραπεία, δηλαδή:

1) Για τους πάσχοντες που ακολουθούν συνδυαστική θεραπεία αποσιδήρωσης με δεσφεριοξαμίνη και δεφεριπρόνη ή δεφερασιρόξη, τα υλικά αποσιδήρωσης καθορίζονται σε 16 τεμάχια μηνιαίως για έκαστο είδος. Δηλαδή:

-16 καθετήρες αποσιδήρωσης

-16 πεταλούδες αποσιδήρωσης κάθετης ή πλάγιας τοποθέτησης

-16 αντλίες μιας χρήσης για αποσιδήρωση

-16 σύριγγες με ειδικό κούμπωμα

2) Για τους πάσχοντες που ακολουθούν μονοθεραπεία με δεσφεριοξαμίνη, όλα τα παραπάνω υλικά χορηγούνται μηνιαίως 22 τεμάχια για κάθε είδος.

"Με βάση ποια επιστημονικά κριτήρια αποφασίστηκαν αυτές οι περικοπές;" αναρωτιέται η Πανελλήνια Κίνηση και ζητά την άμεση επαναφορά των ποσοτήτων όπως στο προηγούμενο Κανονισμό, δηλ. 30 τεμάχια ανά είδος τον μήνα.

Επίσης, στο νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν κι άλλες ελλείψεις στα υλικά αποσιδήρωσης:

1) Για τις σύριγγες αναφέρουν μόνο αυτές με το ειδικό κούμπωμα. Γι άλλη μια φορά, όπως και στον προηγούμενο Κανονισμό δεν αναφέρονται οι απλές σύριγγες. Η παράλειψη αυτή και η αναφορά σε ένα είδος, είναι φωτογραφική διάταξη για ένα είδος αντλίας αποσιδήρωσης.

2)Διέγραψαν το βαμβάκι.

3)Διέγραψαν το ενέσιμο ύδωρ και η ερώτηση είναι: πως θα διαλύουμε την δεσφεριοξαμίνη; με το νερό της βρύσης;

Όσο για την τιμή στους καθετήρες αποσιδήρωσης, έως 30 ευρώ ανά τεμάχιο, κάτι λάθος θα υπάρχει, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η εξωφρενική τιμή.

onmed

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news