facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Άρειος Πάγος:Η ΕΥΠ μπορεί να ζητά πληροφορίες από την προανάκριση

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, στην υπ΄ αριθμ΄7/2014 γνωμοδότησή του, επισημαίνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να ζητεί και να λαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία από τις αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές, δασικές κ.λπ. αρχές, κατά τη διάρκεια της διενέργειας προανακριτικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το ερώτημα εάν κατά την διεξαγωγή προανακριτικών πράξεων πρέπει να χορηγούνται σε στελέχη της ΕΥΠ πληροφορίες, είτε προφορικά, είτε με τη χορήγηση φωτοαντιγράφων (ταυτοτήτων, αδειών οδήγησής, κ.λπ.).

Ακόμη, το Λιμενικό Σώμα έθεσε το ερώτημα εάν επιτρέπεται τα στελέχη της ΕΥΠ να έρχονται σε επαφή με τους κατηγορούμενους κατά το προανακριτικό στάδιο. Τα ερωτήματα αυτά ανέκυψαν στην πράξη, καθώς τα στελέχη της ΕΥΠ έχουν ζητήσει την χορήγηση πληροφοριών στο στάδιο της προανάκρισης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρει ότι από την ισχύουσα νομοθεσία τα στελέχη της ΕΥΠ δεν μπορούν να διενεργούν προανάκριση ή προανακριτικές εξετάσεις, αλλά για την εκπλήρωση της αποστολής της μπορεί να αναζητεί και να συλλέγει πληροφορίες για την «πρόληψη ή την αποτροπή απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας», αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός.

Η ΕΥΠ, σύμφωνα με τον ίδιο, τις πληροφορίες δικαιούται να τις ζητεί προφορικά ή γραπτά από τις αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές και δασικές αρχές, αλλά και από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες που διενεργούν προανακριτικές πράξεις.

Όμως, στην περίπτωση που το αίτημα διατυπώνεται προφορικά οφείλουν οι προανακριτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ να τηρούν το απόρρητο της μεταξύ τους επικοινωνίας και της υποβολής του αιτήματος.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει στην επίμαχη γνωμοδότησή του, ότι το αίτημα των υπαλλήλων της ΕΥΠ να έρχονται σε επαφή με τον κατηγορούμενο κατά το προανακριτικό στάδιο, μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως θα έχει ελέγξει την νομιμότητα του αιτήματος της ΕΥΠ.

enikos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news