facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ψεκάζουν με ακατάλληλα αεροσκάφη στη Θεσσαλονίκη. Καταστρέφουν το οικοσύστημα;

Αεροψεκασμοί με ακατάλληλα αεροσκάφη, τύπου PZL (Mielec) M-18B «Dromader», της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου για την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας στο Περιαστικό Δάσος της Θεσσαλονίκης.

Οι αεροψεκασμοί, συμφώνα με την επίσημη ανακοίνωση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 24 του μηνός.

Η πευκοκάμπια

Οι αεροψεκασμοί

Όπως αναφέρει το δασαρχείο, για την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας θα χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο βιολογικό σκεύασμα FORAY 48 SU, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.




Η ακαταλληλότητα των αεροσκαφών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη τύπου PZL (Mielec) M-18B «Dromader» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ και έχουν επωμιστεί τον αεροψεκασμό, πλέον είναι ακατάλληλα για το ρόλο αυτό, καθώς βλάπτουν το οικοσύστημα. Όπως αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία για το συγκεκριμένο τύπου αεροσκάφους: «Σήμερα ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους αεροψεκασμούς για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος».

Ερωτηματικά

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το θέμα αυτό αφορούν στο κατά πόσο είναι δυνατό ένα ακατάλληλο αεροσκάφος, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία και τους καινούριους κανονισμούς για την προστασία του οικοσυστήματος, να εκτελεί τέτοιες επιχειρήσεις αεροψεκασμού, καθώς και το πόσο ασφαλές είναι για τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Τα PZL (Mielec) M-18B «Dromader»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρει τη Πολεμική Αεροπορία, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η ΠΑ ήταν η μοναδική αεροπορία του ΝΑΤΟ που διέθετε στο δυναμικό της κάποια αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν σε χώρα του Ανατολικού Συνασπισμού. Αυτά δεν ήταν μαχητικά, αλλά αεροσκάφη αγροτικών εφαρμογών πολωνικής κατασκευής PZL (Mielec) M-18. Μεταξύ Μαρτίου '83 και Ιανουαρίου '84 αγοράστηκαν 30 με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Από τότε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ με αποστολή αεροψεκασμούς και πυρόσβεση.
Σήμερα ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους αεροψεκασμούς για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος. Ως πυροβεστικό το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορεί να μεταφέρει 2500lt υγρού φορτίου. Αποτελεί ενδιαφέρον προϊόν διεθνούς τεχνολογικής συνεργασίας, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Rockwell, για να κατασκευαστεί στην Πολωνία με προοπτική εξαγωγών σε δυτικές χώρες.

seleo

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news