facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Νέα πρόκληση: Μετά το Barbaros, και τουρκικό υποβρύχιο κάνει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι προκλήσεις των Τούρκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως κλιμακώνονται.

Τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ τάσσονται υπέρ του δικαίωματος της Κύπρου να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ και ζητούν από την Τουρκία να ακολουθήσει την οδό της νομιμότητας, οι Τούρκοι δείχνουν να ακολουθούν μια άκρως προκλητική γραμμή.

Έτσι, μετά το Barbaros που πλέει εδώ και ημέρες στην περιοχή (μαζί άλλα δύο πολεμικά πλοία), τώρα έκανε την εμφάνισή του και ένα υποβρύχιο του τουρκικού στόλου.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το τουρκικό υποβρύχιο είναι από την πρώτη στιγμή στη συνοδεία του σεισμογραφικού σκάφους, αλλά η παρουσία του δεν είχε γίνει γνωστή. Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θέλησε να «θωρακίσει» την παρουσία του Barbaros εντός των «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ για την ολοκλήρωση των ερευνών που διενεργεί.

Αρμόδια στρατιωτική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι είναι συνήθης τακτική τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες που διαθέτουν Πολεμικό Ναυτικό, όταν βρίσκονται σε αποστολή φρεγάτες ή κορβέτες, πάντα να τις συνοδεύει κάποιο υποβρύχιο. Αυτό, όπως εξήγησε, γίνεται για να ασκείται καλύτερος έλεγχος των περιοχών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποστολές τους.

Η παρουσία του τουρκικού υποβρυχίου στην περιοχή που «βολτάρει» το Barbaros επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πλοία της UNFIL που βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπισμού των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους Diamond που συνετρίβη.

Όσον αφορά στα άλλα δύο πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Barbaros, αντικαθίστανται για σκοπούς ανεφοδιασμού και τη θέση τους στις περιοχές έρευνας καταλαμβάνουν άλλα πολεμικά πλοία.

Στη Λευκωσία ο Βενιζέλος

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στη Λευκωσία και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις εν μέσω τουρκικών προκλήσεων στο νησί, αλλά και για να προετοιμάσει με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου την τριμερή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου και για την οποία καλλιεργούνται ήδη μεγάλες προσδοκίες.

Ο κ. Βενιζέλος θα καταθέσει τις θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα που απασχολεί τόσο την Κύπρο όσο και τη χώρα μας στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ θα κληθεί να προετοιμάσει την επίσκεψή του -από κοινού με τον πρωθυπουργό πλέον- στις 7 Νοεμβρίου. Μία ημέρα αργότερα, άλλωστε, στις 8 Νοεμβρίου, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην τριμερή (Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος) σύνοδο κορυφής του Καΐρου επιθυμούν να αποτελέσουν «σταθμό» στα εθνικά θέματα τόσο της Ελλάδας όσο και των δύο άλλων χωρών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα παραστεί σε εκδήλωση της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ αύριο το πρωί προγραμματίζεται να συναντήσει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αύριο, επίσης, θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου Σαμέχ Χασάν Σούκρι, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον δεύτερο.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news