facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Δώρο 31 εκατομμύρια ευρω... από το πουθενά για τον Δημήτρη Κοντομηνά

Με «ζεστό» χρήμα ύψους 31 εκατ. ευρώ βρέθηκε πρόσφατα ο όμιλος του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά, λόγω της δικαίωσης του Alpha στα δικαστήρια, σε μία υπόθεση που χρονολογείται από την εποχή που η Wind ανήκε στην Telecom Italia και ξεκινά την περίοδο του χρηματιστηριακού «πυρετού» του Θωμά Λαναρά της Κλωνατέξ. Είναι, μάλιστα, η δεύτερη φορά που ο κ. Κοντομηνάς αποσπά χρήματα από τους Ιταλούς, καθώς και το 2004 δικαιώθηκε στα δικαστήρια με ποσόν 38 εκατ. δολαρίων για άλλη υπόθεση.

«Όχημα» αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας είναι η εταιρία ΔΕΛΑΝ, η οποία είχε ξεκινήσει ως ελληνοβρετανική κοινοπραξία με επικεφαλής τον Θωμά Λαναρά και συνεργάστηκε με την τότε Telestet, για να καταλήξουν τελικά στα δικαστήρια. Στην πορεία, ο τότε επικεφαλής της ΕΝΚΛΩ μεταβίβασε την εταιρία στον Alpha.

Σημειωτέον ότι, βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών, η Wind έφυγε από ιταλική μητρική ελεύθερη από δυνητικές επισφάλειες που υπήρχαν έως το 2005, έτος πώλησης της Telestet.

Το νήμα της υπόθεσης σκιαγραφείται στις οικονομικές καταστάσεις της Telecom Italia, σύμφωνα με τις οποίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τερματίστηκε η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΔΕΛΑΝ και Stet Hellas που αφορούσε την ανάπτυξη της καρτοκινητής, λόγω της αποτυχίας της πρώτης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τη μεταξύ τους σύμβαση. Το 1998 η ΔΕΛΑΝ προσέφυγε στην Διαιτησία, αξιώνοντας από την Stet αποζημίωση ύψους 79 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2006 η Tim Hellas ειδοποίησε την Tim International ότι τα ελληνικά διαιτητικά δικαστήρια είχαν εκδώσει απόφαση υπέρ της ΔΕΛΑΝ επιδικάζοντας αποζημιώσεις ύψους 52 εκατ. ευρώ. Η Wind προσέφυγε στο Εφετείο, το οποίο ακύρωσε την απόφαση της διαιτησίας. Έτσι, το 2008 η ΔΕΛΑΝ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η Tim International υποκατέστησε την Wind στην υπεράσπισή της. Οι Ιταλοί, όμως, δικαιώθηκαν.

Τον Μάρτη του 2009 η Wind ενημέρωσε τους Ιταλούς ότι η εταιρία Carothers, που διαδέχθηκε την Alpha Digital, η οποία στο μεταξύ είχε απορροφήσει την ΔΕΛΑΝ, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προσφύγει εκ νέου στην διαιτησία και να ζητήσει αξιώσεις. Έτσι, τον Οκτώβρη του 2009 η Carothers ζήτησε αποζημίωση 270 εκατ. ευρώ!

Έτσι, η Wind κάλεσε εκ νέου την Telecom Italia να την υποκαταστήσει στα δικαστήρια βάσει της συμφωνίας του 2005. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2010 η ελληνική εταιρία επανέλαβε την διαδικασία έπειτα από την κατάθεση από την Carothers αιτήματος προληπτικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Wind έως το ποσόν των 360 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Telecom Italia, το 2012 η Carothers δικαιώθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών για ζημιές ύψους 85 εκατ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με την απόφαση, προκλήθηκαν από την Wind Hellas.

Έτσι, η Wind προσέφυγε στο Εφετείο, το οποίο αναγνώρισε ότι η υπόθεση αφορά την Telecom Italia και όχι την πρώτη, ενώ ζήτησε από τους Ιταλούς να προσφύγουν στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, βάσει της συμφωνίας του 2005.

Τον Αύγουστο του 2012 ο ιταλικός όμιλος προσέφυγε στην διεθνή διαιτησία και προχώρησε σε ανταξιώσεις. Εν τέλει, στις αρχές του 2014 τα εμπλεκόμενα μέρη έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμβιβασμό, ο οποίος θα καθοριζόταν από την εν εξελίξει τότε εκδίκαση της υπόθεσης μεταξύ Wind και Carothers στο Εφετείο, με την πρόβλεψη, μάλιστα, ότι η Telecom Italia θα κατέβαλε ποσόν έως 31,8 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2014, οι Ιταλοί κατέβαλαν τα 31 εκατ. ευρώ και στις 31 Ιουλίου 2014 τερματίστηκε η διαδικασία προσφυγής στα διαιτητικά δικαστήρια.

Τι απέγιναν τα χρήματα

Σύμφωνα με το τεύχος των ΑΕ-ΕΠΕ του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η Γενική Συνέλευση του Alpha το 2014 έδωσε την άδεια στην εταιρία να ενεχυριάσει προς την DEUTSCHE BANK LUXEMBOURG S.A. την απαίτηση που είχε αποκτήσει με την απορρόφηση της ΔΕΛΑΝ κατά της WIND, ύψους 30,6 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί το 2007 η συγχώνευση της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση με την ΔΕΛΑΝ, η οποία είχε ιδρυθεί το 1996 με πρώτο πρόεδρο τον Θωμά Λαναρά.

Ο Alpha, όπως αναφέρεται, είχε μεταβιβάσει στην κυπριακή εταιρία Carothers Limited την αξίωση, η οποία ενεχυριάστηκε υπέρ της Deutsch Bank, η οποία κατέστη «ενεχυρούχος δανείστρια 50% εκ του καθαρού εισπραχθησόμενου αντικειμένου του ενεχύρου, μη δυνάμενο να υπολείπεται των 10 εκατ. ευρώ».

Αυτό έγινε υπό την αίρεση ότι μοναδική και αδιαφιλονίκητη δικαιούχος της επίδικης απαίτησης ήταν η Carothers, υπό τους όρους ότι έχει δικαίωμα αναγωγής κατά των πρωτοφειλετών των εξασφαλιζόμενων υποχρεώσεων και ότι η τράπεζα θα ικανοποιείται μόνο μετά την πλήρη εξόφληση ή τη συναίνεση όλων των πιστωτών.

Το ενέχυρο είναι αορίστου διαρκείας και λήγει μετά την πλήρη και ολοκληρωτική αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 48 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, με βάση Euribor τριμήνου πλέον περιθωρίου 2,50% ετησίως. Μάλιστα, οριοθετείται εντός «οικείων δανειακών συμβάσεων και ομολογιακού δανείου», που λήγουν στις 18 Φεβρουαρίου 2015 και στις 28 Ιουνίου 2015, αντίστοιχα, με δυνατότητα τριετούς παράτασης.

Ξαναπήρε λεφτά από τους Ιταλούς

Οι περιπέτειες της άλλοτε TELESTET με τον όμιλο του κ. Κοντομηνά άλλωστε έχουν πλούσιο παρελθόν. Το 1996 η Mobitel του ομίλου Interamerican - νυν Demco -, η οποία τότε ήταν αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Stet προσέφυγε στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο του Παρισιού, αξιώνοντας αποζημίωση για την ακύρωση της αποκλειστικής συμφωνίας, η οποία κατά την Stet, έγινε λόγω αποτυχίας να επιτευχθούν οι ελάχιστοι στόχοι της συνεργασίας.

Η Telecom Italia, η οποία διαδέχθηκε την Stet International, προχώρησε σε ανταξίωση για την κάλυψη ζημιών, λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς, που προέκυψε από το σπάσιμο της συμφωνίας από την Mobitel. Τελικά, τον Οκτώβριο του 2000 η Mobitel δικαιώθηκε εν μέρει από την διαιτησία. Η ποσοτικοποίηση των αξιώσεων όμως έγινε αργότερα και έφτασε τα 140 εκατ. ευρώ για την Mobitel και τα 890 εκατ. ευρώ για τις Stet και Telecom Italia.

Τελικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Stet του 2004 «από τη συνολική απαίτηση της Mobitel, που έφτανε περίπου τα 147,4 εκατ. δολάρια των ΗΠΑ, το διαιτητικό δικαστήριο της απέδωσε το ποσό των 19,0 εκατ. δολαρίων των ΗΠΑ, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί 1,8 εκατ. δολάρια των ΗΠΑ που αποδόθηκαν στη STET Hellas». «Στο ποσό αυτό προστίθενται και 18,9 εκατ. δολάρια των ΗΠΑ για τόκους και νομικά έξοδα, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 37,9 εκατ. δολάρια των ΗΠΑ» ανέφερε τότε. Η Mobitel στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Vodafone - Παναφον.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news