facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Χάθηκαν 2 δισ. ευρώ από το ΧΑ - Πουλάνε μετοχές για να πληρώσουν... φόρους

Με «βαρύ φόρο» που ανέρχεται σε καθαρές εκροές (ρευστοποιήσεις) περίπου 2 δισ. ευρώ πλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο την παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και παρατείνεται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών με βάση τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο, οι εκροές προέρχονται και από ρευστοποιήσεις μεγάλων funds που έγιναν σε τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές, ενώ στις μη τραπεζικές μετοχές έγιναν πολλές ρευστοποιήσεις από μεγάλα και μεσαία ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που καλούνται να πληρώσουν είτε αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις είτε ασφαλιστικές εισφορές.

Σε μίνι σφυγμομέτρηση που έκανε η «Η» ανάμεσα σε μικρές χρηματιστηριακές εταιρείες, που δουλεύουν κυρίως με ιδιώτες, οι περισσότεροι ρευστοποιούσαν τίτλους για να πληρώσουν τους φόρους στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώνεται κοντά στα 69 δισ. ευρώ από τα 75,8 δισ. ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια που βγήκαν από το Χρηματιστήριο, ενώ τα υπόλοιπα υπολογίζονταν ότι αποδίδονται σε απομειώσεις κεφαλαίων από τη διόρθωση των μετοχών. Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν επενδεδυμένοι πάνω από 60% σε μετοχές του FTSE Large Cap 25 και περίπου 35% σε μετοχές του Mid Cap, γεγονός που ουσιαστικά καθορίζει την πορεία του μετοχών και των δεικτών από τις προθέσεις των ξένων θεσμικών και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.

Γιατί κρατούν αποστάσεις οι ξένοι θεσμικοί
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί περίπου το 0,5% στα χαρτοφυλάκια του MSCI. Για τους ξένους επενδυτές θεωρείται μία «εξωτική» τοποθέτηση με αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο. Οι ξένοι επενδυτές τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να τοποθετούνται σε μετοχές που έχουν ξεφύγει από το credit risk της Ελλάδας και κινούνται ανεξάρτητα βασιζόμενα στις δικές τους δυνάμεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι μετοχές της «Τιτάν», του OTE, του OΠΑΠ, της Folli-Follie, της Motor Oil και σχετικά πρόσφατα της «Μυτιληναίος» με τη ΜΕΤΚΑ, και της Eurobank Properties. Οι μετοχές αυτές έχουν αυξήσει κατά το τελευταίο διάστημα την παρουσία τους στα ξένα χαρτοφυλάκια όχι ως «ελληνικές μετοχές» αλλά ως μετοχές με υψηλά και δυναμικά θεμελιώδη μεγέθη και χαρακτηριστικά εξωστρέφειας. Οι μετοχές αυτές ίσως κατέγραψαν και τις μικρότερες εκροές κεφαλαίων, αφού λόγω μεγεθών και εξωστρέφειας οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η σχέση απόδοσης / κινδύνου διαμορφώνεται σε ελκυστικότερα επίπεδα από την υπόλοιπη αγορά. Οι άλλες δύο κατηγορίες που συνήθως προτιμούν οι ξένοι και ουσιαστικά κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια είναι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις υποδομών που θα οδηγηθούν σε ιδιωτικοποιήσεις.

Τράπεζες
Στα μετοχολόγια των τραπεζικών μετοχών κυριαρχούν τα hedge funds, τα οποία συμμετείχαν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων του τελευταίου διαστήματος. Όπως είχε επισημανθεί, οι ποιοτικές αξιολογήσεις των hedge funds υστερούσαν σε σχέση με τις αξιολογήσεις και τις συμπεριφορές που έχουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι. Λειτουργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, ρευστοποιούν μόλις πιάσουν κάποιο στόχο απόδοσης και κυρίως ζητούν από τις εισηγμένες να τοποθετούνται over the counter σε τιμές discount έναντι αυτών της αγοράς. Τα hedge funds ήταν αυτά που «πλήγωσαν» τις τραπεζικές μετοχές και σε δεύτερη ανάλυση οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Τα μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Bank of American / Merrill Lynch ,η Citigroup και η Deutsche Bank, ήταν αυτές που ακολούθησαν, αφού έβλεπαν ότι οι θέσεις τους μειώνονταν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά στελέχη που είχαν Greek Desks στο Λονδίνο πήραν άμεσες εντολές για stop loss (άμεσες ρευστοποιήσεις) , γι' αυτό και καταγράφηκαν μεγάλες μεταβολές σε μετοχές της ΕΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Στη μετοχή της Eurobank , οι μεταβολές αυτές ήταν μικρότερες, αφού το ποσοστό των ξένων στο μετοχολόγιο ήταν μικρότερο και ελεγχόμενο.

Ο δεύτερος λόγος για ρευστοποιήσεις ήταν οι δηλώσεις Ντράγκι από τη Νάπολι. Οι αιρέσεις που έβαλε ο τραπεζίτης της ΕΚΤ για να αγοραστούν τα ABS από τις περιφερειακές τράπεζες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι ανέτρεψαν όλο τον σχεδιασμό. Σε αυτό τον λόγο αποδόθηκαν και οι ρευστοποιήσεις στο ιταλικό και ισπανικό χρηματιστήριο.

Μη χρηματοοικονομικά blue chips
Οι ρευστοποιήσεις στα μη χρηματοοικονομικά blue chips από τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αποδίδονταν κυρίως στην πολιτική μεταβλητότητα. Οι ξένοι φοβούνται αφενός την ασυνέχεια της οικονομικής πολιτικής και αφετέρου την ακυβερνησία. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν και το 2012, «θέλουμε κάποιον για να συνομιλούμε» σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο. Όσο συνεχίζεται η πολιτική ανησυχία στην Ελλάδα τόσο θα ρευστοποιούνται και μετοχές που έχουν αυξημένο country risk, όπως για παράδειγμα είναι οι μετοχές υποδομών (ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ κ.ά.).

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news