facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Στο... 1,5 δισ. ευρώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2015!

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με την τρόικα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ιδιαιτέρως όσον αφορά την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή!

Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, γιατί όλοι μας επαναλάβαμε αμάσητη την διαβεβαίωση των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας και του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με την οποία το πλαφόν για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του 2015 παραμένει στα 2 δισ. ευρώ Με άλλα λόγια, για το 2014 και το 2015 η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παραμένει στο ίδιο ύψος, στα 2 δισ. ευρώ, και αυτό φαντάζει εκ πρώτης όψεως ως μία... παραχώρηση της τρόικας προς την δανειζόμενη χώρα μας! Εκ πρώτης όψεως, μόνον!

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Αύγουστο του 2014 ξεκίνησε η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του Μάκη Βορίδη περί πλήρους φαρμακευτικής περίθαλψης των περίπου 2 εκατ. ανασφαλίστων κατοίκων της χώρας μας, ενώ ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης έχει υπολογίσει την σχετική δαπάνη για το 2014 στα 150 εκατ. ευρώ και για το 2015 στα 340 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το πλαφόν των 2 δισ. ευρώ για το 2014, αλλά και για το 2015, στην δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ανέγγιχτο, εμείς οφείλουμε να αφιαρέσουμε τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014 και τα 340 εκατ. ευρώ για το 2015 από το πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και να έχουμε πραγματικό πλαφόν για το 2014 στα 1,85 δισ. ευρώ και για το 2015 στα 1,66 δισ. ευρώ! Απλή αριθμητική...

Πάμε παρακάτω: Για πρώτη φορά μέσα στο 2014 εντάχθηκαν τα εμβόλια του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, τα οποία αφορούν την πρόληψη, εντός του πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή εντός των 2 δισ. ευρώ - συγγνώμη! εντός του 1,85 δισ. ευρώ για το 2014 και του 1,66 δισ. ευρώ για το 2015...

Δεδομένου, και πάλι, ότι το πλαφόν παρέμεινε ανέγγιχτο κ.λπ., κ.λπ, οφείλουμε να κάνουμε άλλη μία αφαίρεση από το 1,85 δισ. ευρώ για το 2014 και το 1,66 δισ. ευρώ από το 2015. Οφείλουμε, λοιπόν, να αφαιρέσουμε άλλα 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος, γιατί σε αυτό το ύψος φθάνει το κόστος των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμων.

Μετά από τις δύο αφαιρέσεις, λοιπόν, το πραγματικό πλαφόν της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πέφτει εκ νέου στο 1,75 δισ. ευρώ για το 2014 και στο 1,56 δισ. ευρώ για το 2015! Και πάλι απλή αριθμητική...

Κι όμως! Χρειάζόμαστε και τρίτη, διαδοχική αφαίρεση από το συμπεφωνημένο πλαφόν για τα δύο έτη: Δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί των περισσοτέρων νοσοκομείων του ΕΣΥ για φάρμακα έχουν ήδη εξαντληθεί, έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μας δείχνουν ότι μεγάλη σειρά φαρμακείων νοοσκομείων του ΕΣΥ παραπέμπουν πλέον τους ασθενείς τους, τους εξωτερικούς - περιπατητικούς, αλλά και τους εσωτερικούς υπό παρακολούθηση ασθενείς τους στα... φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου οι τελευταίοι να προμηθεύονται τα αναγκαία φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους.

Μάλιστα, ορισμένα φαρμακεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως το φαρμακείο του νοσοκομείου της Αθήνας "Λαϊκό", παραπέμπουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ακόμη και για ΦΥΚ αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης, ενώ άλλα φαρμακεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως εκείνο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου "Αττικόν" παραπέμπει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μόνον τους εξωτερικούς - περιπατητικούς ασθενείς του, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeia360.gr η διοικήτρια του "Αττικόν" Ευαγγελία Γιαννκάκου.

Εάν αφαιρέσουμε τώρα, για τρίτη διαδοχική αφαίρεση μιλάμε, τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το κόστος των ΦΥΚ αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης για ένα έτος, χμ, ας αφαιρέσουμε 50 εκατ. ευρώ για 6 μήνες κατ' έτος, καλύτερα, τότε το πραγματικό πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πέφτει τώρα εκ νέου στο 1,7 δισ. ευρώ για το 2014 και στο 1,51 δισ. ευρώ για το 2015...

Να προσέχουμε τι ακούμε και τι γράφουμε στο εξής, παιδιά!

Από Βασίλη Βενιζέλο ygeia360

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news