facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Σε 100 δόσεις «κλειδώνει» η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και η επίπτωση της ελληνικής πρότασης στα δημοσιονομικά του κράτους οδηγεί τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας στις 100 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης που μετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ίδια στελέχη, η τρόικα δεν κάνει δεκτή την αρχική εισήγηση της ελληνικής πλευράς για 120 δόσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών, ενώ αναμένει την πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμογής του μέτρου στα δημοσιονομικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεδομένου ότι η συνολική ρύθμιση θα προβλέπει, παράλληλα, «κούρεμα» έως και στο 90% των προσαυξήσεων και των προστίμων. Φέρεται ωστόσο να είναι σύμφωνη ώστε το πλαφόν αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο να οριστεί τελικά στις 100 δόσεις.

Πάντως, σημειώνεται ότι, ήδη η κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι θα υπάρχει «επίβλεψη ορθής εφαρμογής» της ρύθμισης από την τρόικα.

Δένδιας: Η Τρόικα χαρακτήρισε «πολύ θετική» την πρότασή μας

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας η Τρόικα χαρακτήρισε ως «πολύ θετική» την πρόταση της κυβέρνησης για τα χρέη των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια.

Παράλληλα επιβεβαίωσε, μιλώντας στο STAR, ότι ακόμα η διαπραγμάτευση δεν έχει καταλήξει στο αν οι δόσεις θα είναι 100 ή 120 απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «οι δόσεις της ρύθμισης θα είναι πάρα πολλές. Είπατε δύο αριθμούς: 100 και 120 δόσεις, δηλαδή 9 ή 10 χρόνια, περί αυτού συζητάμε, το οποίο όμως ουσιαστικά δεν κάνει κάποια σημαντική διαφορά».

Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει όσα στοιχεία έχει ζητήσει η τρόικα και πως έχουν προγραμματιστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή δύο συναντήσεις στελεχών της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να οριστικοποιηθούν οι παράμετροι και οι λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων οφειλετών από τους πλειστηριασμούς, καθώς η ισχύουσα απαγόρευση λήγει στο τέλος του 2014, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά αυτό πρέπει να είναι σε θεσμικά και νομοτεχνικά ορθή βάση. Το πλαίσιο που λήγει φέτος είναι κατά γενική ομολογία αποτυχημένο, καθώς από τις εκατοντάδες χιλιάδες οφειλετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μόλις 3.000 έχουν υπαχθεί σε αυτό».

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, θα προωθηθεί νέο, σύγχρονο και πλήρες Πτωχευτικό Δίκαιο για Επιχειρήσεις και δεύτερο Πτωχευτικό Δίκαιο για Ιδιώτες, τα οποία θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά τον «νόμο Κατσέλη» και άλλες διάσπαρτες ρυθμίσεις για την προστασία των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και οφειλετών.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών (στεγαστικά, καταναλωτικά, οφειλές από πιστωτικές κάρτες) ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δεν μπορεί να δώσει εικόνα για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης, καθώς ακόμη το θέμα δεν έχει τεθεί προς συζήτηση με την τρόικα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news