facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία από «Β-» σε «Β»

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο οίκος ανεβάζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα δηλαδή σε «B» από «Β-» που την αξιολογεί σήμερα, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη θετική αλλαγή κλίματος έναντι της Ελλάδας.

Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό.

H S&P αναφέρει στην έκθεσή της ότι τα ρίσκα σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υποχωρήσει. Αναγνωρίζει τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει και θεωρεί πολύ σημαντικό γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ένα ικανό αποθεματικό για να καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Εκτιμά ακόμη ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2014-2017. Το ποσοστό είναι μικρότερο του 4,5% επί του ΑΕΠ που έχει ως στόχο η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμα της τρόικας. Η S&P ωστόσο εκτιμά ότι αυτή η χαμηλότερη εκτίμηση είναι ποιο ρεαλιστική πολιτικά και συνεπής με μια ήπια μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

“Βλέπει” επίσης ανάπτυξη 0,2% για το 2014 και 1,9% το επόμενο έτος, ενώ αντίστοιχα τοποθετεί το χρέος στο 176% και 173% του ΑΕΠ.

Ο οίκος περιμένει ότι η κυβέρνηση θα απορροφήσει αυξημένο ποσοστό κοινοτικών πόρων, θα αυξήσει την φορολογική βάση και θα βελτιώσει την είσπραξη φόρων. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει λίγα περιθώρια για περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών. Αναμένει ότι θα προχωρήσει σε ήπιες μειώσεις φόρων ενώ αναγνωρίζει ότι ένα από ρίσκα στις εκτιμήσεις που διατυπώνει είναι ο κίνδυνος να παγιωθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news