facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Από crash test και οι νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία! Πως θα ελέγχονται οι ασθενείς

Φύλλο και φτερό θα γίνονται τους επόμενους μήνες και οι νοσηλείες των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προτίθεται να εφαρμόζει έλεγχο και στις δαπάνες για τους νοσηλευόμενους.

Από το μικροσκόπιο των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να περνούν σε λίγους μήνες και οι νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία όπως άρχισε να εφαρμόζεται και στις ιδιωτικές κλινικές.

Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης θα αξιοποιήσει άμεσα παλιότερη απόφαση του προκατόχου του Άδωνι Γεωργιάδη για να ελέγχει ποιος, που, για πόσο νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο αλλά και πόσο κοστίζει.

Στόχος να συγκρατούνται μέσω του κλινικού ελέγχου τα έξοδα για νοσηλείες στο ΕΣΥ δεδομένου πως ετησίως κοστίζουν στο σύστημα περί τα 2,5 δις ευρώ.

Για τον έλεγχο θα αξιοποιηθούν τα περιβόητα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα DRG's ώστε να μην γίνεται υπερτιμολόγηση αλλά και υπερχρέωση κάποιων υπηρεσιών και υλικών.

Άλλωστε ο Μάκης Βορίδης εκτός από το κούρεμα των προϋπολογισμών σκοπεύει να κουρέψει και τις νοσηλείες ώστε να εξοικονομήσει κονδύλια για τις ...απαιτήσεις της τρόικας.

Ήδη στις ιδιωτικές κλινικές ξεκίνησε ο έλεγχος και αναμένεται να περιορισθεί το κονδύλι που έχουν δηλώσει για να λάβουν τη σχετική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως εκτιμάται ότι μεγάλο μαχαίρι θα πέσει και στα δημόσια νοσοκομεία όπου ούτως ή άλλως επικρατεί μια...χαλάρωση στις χρεώσεις του συστήματος δεδομένου ότι στερούνται μηχανογράφησης ενώ πρόκειται για το πρόβλημα επιτείνεται περαιτέρω αφού η αποπληρωμή γίνεται και πάλι από τον κρατικό κορβανά.

Να σημειωθεί πάντως πως τα έσοδα των δημοσίων νοσοκομείων δεν πάνε και άσχημα το τελευταίο διάστημα κυρίως επειδή οι ασθενείς πληρώνουν για διάφορες υπηρεσίες από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΕΣΥ-ΝΕΤ

Καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο του 2014:

•Αύξηση εσόδων από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία (5€) κατά 2,36%

•Αύξηση εσόδων από νοσηλευτική δραστηριότητα κατά 8,5%

Επίσης καταγράφεται σε σύγκριση με το 2013:

•Μείωση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 1,46%

•Μείωση στην προσέλευση ασθενών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΠ) κατά 7,68%

•Μείωση διαγνωστικών, επεμβατικών και εργαστηριακών εξετάσεων κατά 2,72%

•Μείωση χειρουργικών επεμβάσεων κατά 0,33%

•Αύξηση στην προσέλευση ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) κατά 0,54%

•Αύξηση στην προσέλευση ασθενών στην ολοήμερη (πρώην απογευματινή) λειτουργία κατά 27,24%

Τέλος να σημειωθεί ότι το 2013 σε σχέση με το 2012 λιγότεροι ασθενείς στο ΕΣΥ. Ειδικότερα:

- Το 2013 νοσηλεύτηκαν 2.273.751 ασθενείς έναντι 2.284.316 το 2012 (μείωση 0,5%).

iatropedia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news