facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Σάλος από αποκαλύψεις για καρκινογόνα χημικά σε παιδικές τροφές

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στη Μ. Βρετανία, οι συμβουλευτικές γραμμές που ανακοίνωσε ο τοπικός Οργανισμός Τροφίμων (Food Standards Agency – FSA) στους καταναλωτές, αναφορικά με τον εντοπισμό αυξημένων επιπέδων καρκινογόνων χημικών ουσιών σε παιδικές τροφές, δημητριακά και σνακ-πατατάκια.
Σύμφωνα με τον FSA σε συγκεκριμένες μάρκες τέτοιων προϊόντων εντοπίστηκε αυξημένη συγκέντρωση της ουσίας ακρυλαμύδιο (acrylamide). Πρόκεται για μια χημική ουσία που δημιουργείται ως παράγωγο στην διαδικασία μαγειρέματος/προετοιμασίας των τροφών και έχει συνδεθεί επιστημονικά με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.
Οι ειδικοί του FSA εξετάζουν τις ακριβείς αιτίες που εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα αυτής της ουσίας σε ορισμένα προϊόντα του εμπορίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει προς τους καταναλωτές ότι πρέπει να πάψουν να τα χρησιμοποιούν.
Γίνονται ετήσιοι έλεγχοι για την παρουσία ακρυλαμιδίου στα προϊόντα του εμπορίου στη Μ. Βρετανία. Στην έρευνα του 2013, η οποία δημοσιεύθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα, ο FSA εντόπισε αυξημένα επίπεδα της ουσίας στα παρακάτω δημοφιλή προϊόντα, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Daily Mail:
1409962833228 Image galleryImage Top Brands Tested Graphic
Όταν η τροφή μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, μια διαδικασία που ονομάζεται "αντίδραση Maillard", τότε η τροφή παίρνει ένα κίτρινο-καφέ χρώμα και προσθέτει γεύση και δίνει τραγανή υφή.
Ωστόσο, η αντίδραση αυτή παράγει το ακρυλαμίδιο. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται επίσης σε βιομηχανικά προϊόντα για την παρασκευή πολυμερών για την κατασκευή χαρτιού, την επεξεργασία του νερού και την παρασκευή στεγανωτικών υλικών.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του FSA αναφέρουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να μαγειρεύουν τις τροφές μόνο μέχρι αυτές να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα και να ψήνουν το ψωμί "μέχρι το ελάχιστο αποδεκτό χρώμα ψησίματος" για να μειώσουν την έκθεσή τους στο ακρυλαμίδιο.
onmed

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news