facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος ζήτησε να φέρει η κυβέρνηση νέον εκλογικό νόμο και να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, σε δήλωσή της αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι είναι επικίνδυνο κόμμα και τονίζει:
«Δείγμα ηττοπάθειας, αλλά και απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών, αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με τον οποίο 'αν θέλει η κυβέρνηση να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και να παραιτηθούμε να πάμε σε εκλογές, εμείς θα τον ψηφίσουμε. Αμ' έπος αμ' έργον'! Η αλήθεια είναι πως πριν καν προλάβει ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη να ζητήσει εκλογές και να διακηρύξει τη βεβαιότητά του για αυτοδυναμία, τα στελέχη του τον επαναφέρουν στη ζοφερή πραγματικότητα των ποσοστών (και των απωλειών των 150.000 ψήφων) στις ευρωεκλογές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Σε τρικυμία εν κρανίω βρίσκονται κυβέρνηση και ΝΔ, που αδυνατούν να συγκροτήσουν την οποιαδήποτε τεκμηριωμένη απάντηση στη ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Σκάι, είχε πει ότι «αν θέλει η κυβέρνηση να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, και να παραιτηθούν να πάμε σε εκλογές, εμείς θα τον ψηφίσουμε. Αμ' έπος αμ' έργον».
Και συνέχισε: «Αν θέλουν να συνδέσουν το θέμα της κατάργησης του μπόνους με άμεσες εκλογές, ας το επιχειρήσουν, αλλά να είναι νόμος απλής αναλογικής. Είναι γνωστό ότι εμείς είμαστε υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσης της απλής αναλογικής».
Επίσης, επικαλέστηκε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου γιατί θα είναι σα να ομολογεί την ήττα της.
«Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή» τάσσεται το Ποτάμι, «έτσι ώστε η χώρα ν' αποκτήσει ένα αναλογικότερο σύστημα, που θα δίνει στις τοπικές κοινωνίες την δυνατότητα της άμεσης εκπροσώπησης, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την παρουσία στην Βουλή στελεχών της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχουν τα χρήματα ή τα μέσα να διεκδικήσουν έδρες σε απέραντες εκλογικές περιφέρειες».
Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η διπλή ψήφος κατά το γερμανικό πρότυπο, αλλά και εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς.
Ανοιχτή τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου διατηρεί η χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθύμισε με νόημα ότι η προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη δέσμευση.
«Δεν θέλω όμως να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις και οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα σενάρια για αλλαγές στον εκλογικό «χάρτη» (όπως έγραψε το «Εθνος» στο φύλλο της Δευτέρας), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο χθεσινό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό συζήτησε το σενάριο κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και σε κάθε περίπτωση τις πιθανότητες αλλαγών προς έναν αναλογικότερο νόμο, με το «βλέμμα» σε πιθανές «δίδυμες» εκλογές όπως το 2012, εάν η πρώτη κάλπη δεν εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news