facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Όλα τα οικονομικά στοιχεία των ΜΚΟ στο φως με νομοσχέδιο του Κ. Μητσοτάκη

Διαφάνεια και στο, μέχρι πρότινος, ομιχλώδες καθεστώς χρηματοδότησης ΜΚΟ και άλλων μη κερδοσκοπικών εταιριών, προσπαθεί να επιβάλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,σύμφωνα με διάταξη που έχει εισαγάγει στο νομοσχέδιο για τα Ανοικτά Δεδομένα του Δημοσίου, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Έτσι, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ΜΚΟ και λοιποί μη κερδοσκοπικοί φορείς, που επιχορηγούνται από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με ποσό άνω των 3.000 ευρώ, θα υποχρεούνται να αναρτούν στη «Διαύγεια» τα οικονομικά τους στοιχεία.
Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, οι παραπάνω φορείς, που επιχορηγούνται από το κράτος με 3.000 ευρώ και άνω, θα πρέπει «να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος “Διαύγεια” απολογιστικά στοιχεία δαπανών όπου αναφέρονται τα νόμιμα παραστατικά που αφορούν στο ποσό της επιχορήγησης, με ιδιαίτερη αναφορά του εκδότη και του λήπτη του παραστατικού, καθώς και του αντικειμένου και του ύψους της συναλλαγής».
Σημειώνεται, επίσης, ότι «η παράλειψη της δημοσίευσης των ανωτέρω καταστάσεων συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους περαιτέρω επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς του δημοσίου».
Επισημαίνεται, ότι με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζεται η διαδικασία πρόσβασης και καταχώρισης στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα του «Προγράμματος Διαύγεια», καθώς και κάθε άλλη αναγκαία διαδικαστική και τεχνική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις και για τον αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας των πτυχίων και των δικαιολογητικών που καταθέτουν οι υποψήφιοι για το δημόσιο, αλλά και οι υπάλληλοι που ζητούν μετάταξη ή μεταφορά σε άλλο φορέα του δημοσίου, καθώς και οι υπάλληλοι που αιτούνται παραίτησης από το δημόσιο.
Όπως τονίζεται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «ο έλεγχος της γνησιότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών, τα οποία ελήφθησαν υπ' όψει για την επιλογή και την πρόσληψη υπαλλήλου μέσα από διαγωνιστικές και άλλες διαδικασίες στο παρελθόν αλλά και για την κατάταξη και τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη, κατέδειξε, ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα στοιχεία που είχαν υποβληθεί δεν ήταν γνήσια».
Newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news