facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών

Νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι περικοπές που είχαν επιβληθεί τον Ιανουάριο του 2012 στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Οι περικοπές είχαν επιβληθεί σε εφαρμογή του νόμου 4024/2011και σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν οι υπάλληλοι από τις μειώσεις αυτές έχασαν το 25% των αποδοχών τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν τη θέσπιση των μέτρων εν όψει της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Στην απόφασή της επισημαίνει ακόμη ότι με χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων (ΔΗΒΕΕΤ) στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών δημιουργήθηκε ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπολοίπους και η κατάργηση του επιδόματος αυτού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Από την πλευρά τους πάντως, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υφίστανται (με βάση το σύνολο των μέτρων που επιβλήθηκαν) συνολικές μειώσεις στις αποδοχές τους που αγγίζουν το 60%.

Τα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνουν ακόμη στην απόφαση που εξέδωσαν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η περικοπή επιβαρύνει στη παρούσα φάση τους αιτούντες στο βαθμό εκείνο που θα προσέβαλε την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Και αυτό διότι – όπως επισημαίνουν - δεν μειώθηκε ο βασικός μισθός των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Επιπλέον, στην απόφασή της η Ολομέλεια επισημαίνει ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι συγκεκριμένες περικοπές και ούτε παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης ούτε οι διατάξεις του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα.

Με το σκεπτικό αυτό η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε αίτηση ακύρωσης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους με τα οποία περικόπηκαν οι αποδοχές τους καθώς επίσης και να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου με την οποία κατετάγησαν σε εκτέλεση του ιδίου νόμου στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούσαν.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news