facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Με «ασύμμετρες» απαντήσεις σε νέες κυρώσεις απειλεί η Ρωσία

O πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από το ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να υποστούν υψηλές επιβαρύνσεις.

«Στην περίπτωση κυρώσεων που θα συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα ή που θα προβλέπουν νέους περιορισμούς στον χρηματοοικονομικό μας τομέα, θα πρέπει να απαντήσουμε με ασύμμετρο τρόπο» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ρωσικής εφημερίδας Βενταμόστι.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει επίσημα νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Μεντβέντεφ ανέφερε «για παράδειγμα τους περιορισμούς στον τομέα των αερομεταφορών».
«Θεωρούμε δεδομένο ότι διατηρούμε φιλικές σχέσεις με τους εταίρους μας και για αυτόν το λόγο ο ουρανός πάνω από τη Ρωσία είναι ανοικτός για διελεύσεις», εξήγησε ο Μεντβέντεφ.

«Όμως εάν μας επιβάλουν περιορισμούς, εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Εάν οι αερομεταφορείς των δυτικών χωρών πετάνε εκτός του εναέριου χώρου μας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευση πολλών εταιρειών που βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Ρωσία είχε ήδη προειδοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ότι εξετάζει να απαγορεύσει στις εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της που αποτελεί τον συντομότερο δρόμο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν οδυνηρό για τις εταιρείες που θα έβλεπαν τα έξοδα για τα καύσιμα να εκτοξεύονται κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά πτήση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Όμως μια απαγόρευση θα είχε επίσης επιπτώσεις για την ρωσική κρατική εταιρεία Αεροφλότ, που λαμβάνει αποζημιώσεις για αυτές τις διελεύσεις το ύψος των οποίων υπολογίζεται από τους ειδικούς στα 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ έχει δει τα κέρδη της να μειώνονται το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας της υπάρχουσας κρίσης και των επιπτώσεων στις μετακινήσεις. 

«Οι κυρώσεις δε βοηθούν στην αποκατάστασης της ειρήνης στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ ο οποίος έκρινε ότι δεν εξηγούνται παρά μόνο από «την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί η ισχύς στις διεθνείς σχέσεις».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις είναι πάντα «αμφίδρομες» και ότι «εκείνος που επιβάλει κυρώσεις πρώτος καταδικάζει τον εαυτό του σε περιορισμούς» ενώ υπενθύμισε ότι η Ρωσία «δεν ξεκίνησε» όλο αυτό και «εδώ και πολύ καιρό έχει επιδείξει υπομονή».


tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news