facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για Ελλάδα και Ρωμιούς της Πόλης

Κατηγορεί την Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν κάνει τίποτα από όσα υπόσχεται.

Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου επέλεξε ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εξακοντίσει προσβολές κατά της Ελλάδας και των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, μια και το θέμα ήταν η ύπαρξή τους εκεί και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντογάν κάλεσε τους Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους δηλώνοντας: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους. Είμαστε άνετοι σε αυτό»!

Αναφορικά με το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα». Αμέσως μετά, ωστόσο, έθεσε και πάλι όρους:

«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους» είπε, επικαλούμενος μάλιστα δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού και της Ντόρας Μπακογιάννη ως υπουργού Εξωτερικών. «Έδωσαν το λόγο τους», είπε, «όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα».

«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες». Αναφερόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Σήμερα όμως», ισχυρίστηκε, «δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο». Και για να… λύσει το «πρόβλημα» εξήγησε τι έκανε: «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα».

Ο αρχιμουφτής της Δυτικής Θράκης αγαπημένο θέμα…

Από τις αναφορές του Ερντογάν φυσικά δεν έλειπε ούτε η Δυτική Θράκη. «Τώρα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ζητώ κι εγώ κάτι από εσάς» και αναφέρθηκε στο θέμα του αρχιμουφτή στη Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματά μου», είπε ο Ερντογάν επιμένοντας φυσικά κατά την πάγια τακτική της Άγκυρας να αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική».

Στην απάντησή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε και τα εξής: «Τώρα εσείς ακόμη με ρωτάτε για τη Θεολογική Σχολή. Το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή δεν είναι τίποτε το δύσκολο, την ανοίγουμε. Όμως, κρατήστε κι εσείς το λόγο σας. Εσείς δεν τον κρατάτε». Ο κ. Ερντογάν κατέληξε με μια τουρκική έκφραση: «Γεννηθήκατε κάτω “από το δένδρο του πάρε” κι εκεί μεγαλώσατε, τελικά απαντήστε».

pontos-news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news