facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Κατασχέσεις περιουσίας και λογαριασμών για οφειλές προς τα Ταμεία ζητεί το ΔΝΤ

Αυστηρότατους κανόνες αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά και μια σειρά μέτρων, όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων και η απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ». Διαπιστώνει την αποτυχία των εισπράξεων, εκφράζει αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων έως το τέλος του 2014 και επιμένει στην εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών, για χρέη ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ.

Στην έκθεση του εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ, Πάτρικ ντε Μετς, που αξιολογεί την πρόοδο του ΚΕΑΟ, είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το όλο εγχείρημα των ρυθμίσεων έχει αποτύχει. Αν και το ΚΕΑΟ, στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες, εκτιμά πως οι μετρήσιμοι στόχοι που έχουν επιβληθεί από την τρόικα έχουν επιτευχθεί, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις τόσο ως προς τις μεθόδους που ακολουθούνται από κάθε ταμείο ξεχωριστά όσο και ως προς το πραγματικό αποτέλεσμα.

Η ελληνική κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή επεξεργάζεται την τελική πρόταση βελτίωσης των υφιστάμενων όρων, προκειμένου και τα έσοδα των Ταμείων να αυξηθούν και η αγορά να πάρει ανάσα από τα δυσβάσταχτα χρέη, εφόσον αυτά δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης και δεν οφείλονται σε... πάγιες «επιχειρηματικές πρακτικές». Από την πλευρά του το ΔΝΤ ζητεί πιστή εφαρμογή των ρυθμίσεων, χωρίς παρεκκλίσεις, από το σύνολο των Ταμείων. Ζητεί να επανεξεταστούν εγκύκλιοι του ΙΚΑ που έχουν ανοίξει παράθυρο για ένταξη οφειλετών σε παλαιότερες –και ευνοϊκότερες– ρυθμίσεις, ενώ αντιδρά ακόμη και με τη δυνατότητα που δίνεται στους οφειλέτες να ρυθμίζουν «ταυτόχρονα» τα τρέχοντα χρέη με την Πάγια Ρύθμιση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής».

Οσο για το ΚΕΑΟ, ο κ. Ντε Μετς αναγνωρίζει ότι έχει αναλάβει σημαντικό έργο, επισημαίνει όμως πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Οπως και στις προηγούμενες εκθέσεις του, ζητεί την έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων για την πλήρη συγκρότηση του Κέντρου, την πρόσληψη 250 υπαλλήλων καθώς και την εκπαίδευση στην είσπραξη οφειλών των υφιστάμενων υπαλλήλων.

Κυρίως βέβαια, ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει με νόμο στον διαχωρισμό των μη εισπράξιμων οφειλών προκειμένου αυτές να απομονωθούν από τα Ταμεία και να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τα χρέη που πραγματικά μπορούν να εισπραχθούν. Αναφέρεται μάλιστα το παράδειγμα του ΟΑΕΕ, στον οποίο εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες δυσλειτουργίες. Το Ταμείο των εμποροβιοτεχνών, με τα 9,2 δισ. χρέη, έχει εντάξει στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 2.09 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα είσπραξης γι’ αυτές τις οφειλές είναι ασαφής. Κατηγορηματικό είναι το ΔΝΤ και όσον αφορά στη διαβίβαση νέας φουρνιάς οφειλετών του ΟΑΕΕ προς το ΚΕΑΟ. Συγκεκριμένα, ενώ αναμένεται να διαβιβαστούν άλλοι 150.000 οφειλέτες, με χρέη από 15.001 έως 59.999 ευρώ, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ΚΕΑΟ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον φόρτο εργασίας.

Η αύξηση των εσόδων των Ταμείων αποτελεί κεντρικό στόχο όχι μόνο για το ΔΝΤ αλλά και για το υπουργείο Εργασίας. Στην οδό Σταδίου αντιλαμβάνονται πλέον ότι παρότι κάποια από τα μέτρα που προτείνει η έκθεση, ενώ είναι συμφωνημένα, είναι «δύσκολα» στην υλοποίησή τους, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Μεταξύ αυτών των μέτρων, είναι τα εξής:

• Συμψηφισμός επιστροφών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Θέσπιση νομοθεσίας η οποία να παρέχει στο ΚΕΑΟ πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών, ώστε να κρίνονται οι προοπτικές εισπραξιμότητας της οφειλής.

• Κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

• Συγκρότηση Τηλεφωνικού Κέντρου για μία πρώτη επικοινωνία με οφειλέτες.

• Πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες.

• Απλοποιημένες διαδικασίες δέσμευσης του μισθού των οφειλετών του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

Στην έκθεση ζητούνται επίσης άμεσα μέτρα και για τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, που έχουν παραμείνει στα Ταμεία και ανέρχονται σε επιπλέον 8 δισ. ευρώ. Ζητείται συγκεκριμένα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για διαβίβαση των οφειλετών του ΟΑΕΕ με μικρά χρέη στις εφορίες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο βοήθειας από εξωτερικές εταιρείες για την επικοινωνία μαζί τους.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news