facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κόντρες για τα οικονομικά των κομμάτων

Εν μέσω αντεγκλήσεων ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον «έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Συγκεκριμένα, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο μειώνεται κατά 46% η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης κομμάτων από ΝΠ.Ι.Δ., δηλ από επιχειρήσεις, απαγορεύεται η χορήγηση τραπεζικών δανείων προς τα κόμματα με εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις τους, ενώ τα κόμματα θα πρέπει να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας , όπως οι Ανώνυμες Επιχειρήσεις.
Παράλληλα ονομαστικοποιούνται οι οικονομικές εισφορές… Καθιερώνονται κουπόνια με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ ή αριθμό δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του αγοραστή, ενώ για κάθε δικαιούχο χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό με ονομαστικές καταθέσεις ή με άλλη μέθοδο με την οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτεί. Για παράδειγμα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι μαζικής χρηματοδότησης από τους πολίτες μέσω κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με το Ν. 3783/2009.
Τέλος απαγορεύεται η χρηματοδότηση προς πολιτικά κόμματα από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
Αντεγκλήσεις και εντάσεις
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με βάση το νέο νόμο ουσιαστικά νομιμοποιείται η διαπλοκή, καθώς, όπως είπε, η χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από Ν.Π.Ι.Δ. θα έχει σαν αποτέλεσμα προμηθευτές του Δημοσίου να διαγωνίζονται για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα.
Να επανεξεταστεί το θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών ζήτησε ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελεί ένα βήμα αλλά δεν αποτελεί «μεταρρυθμιστική τομή».
Οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα έπρεπε να επιβληθούν από τη Τρόικα αλλά να είναι «αυτονόητες» υποστήριξε ο Γιώργος Κυρίτσης από τη ΔΗΜΑΡ και μαζί με το Γιάννη Δημαρά από τους ΑΝΕΛ ζήτησαν να γνωστοποιηθούν από τα αρμόδια υπουργεία τα πλήρη στοιχεία για τα χρέη των κομμάτων, δεδομένου πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με βάση παλαιότερα στοιχεία, φέρονται να έχουν «μαύρη τρύπα» 250 εκατ. ευρώ.
Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως ο Περισσός δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία για τους χρηματοδότες του, και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επιδιώκει να καταργήσει τον χαρακτήρα των κομμάτων και να τα μετατρέψει σε δημόσιες υπηρεσίες.
Κατήγγειλε δε, «φακέλωμα» μέσω των ονομαστικών κουπονιών και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news