facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΕ: Ετοιμάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για φυσικό αέριο

Σχέδιο απαγόρευσης εξαγωγών φυσικού αερίου και διακοπής της βιομηχανικής χρήσης ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες, υπό τον φόβο να κλείσει την στρόφιγγα η Μόσχα. Σε πιο δυσχερή θέση η νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις ρωσικές εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απαγορεύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και να περιορίσει την βιομηχανική του χρήση για να διασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα των νοικοκυριών αυτόν τον χειμώνα, καθώς προετοιμάζεται για πιθανή διακοπή του ρωσικού αερίου, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου και πετρελαίου της Ευρώπης και η ουκρανική κρίση έχει αυξήσει τις πιθανότητες για μια διακοπή των προμηθειών.

Το Κίεβο προειδοποιεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κόψει τη ροή του αερίου από τους αγωγούς που διέρχονται από το έδαφος της, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται πως η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει ενέργεια που προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ οι αγοραστές πετρελαίου μπορούν να βρουν σχετικά εύκολα άλλους προμηθευτές, η νοτιοανατολική Ευρώπη λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου από την Gazprom.

Πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε στο Reuters πως η Κομισιόν εξετάζει να απαγορεύσει τις μεταπωλήσεις για να τονώσει τα αποθέματα. «Βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις προμήθειες τον χειμώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε η πηγή, η οποία έχει απευθείας γνώση των έκτακτων σχεδίων της Κομισιόν.

«Η καλύτερη λύση σε περίπτωση διακοπής της ροής είναι το έκτακτο μέτρο 994/2010, το οποίο απαγορεύει να φύγει ρευστοποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Ευρώπη και περιορίζει την χρήση βιομηχανικού αερίου» πρόσθεσε η πηγή.

Η ρύθμιση 994/2010 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εγκρίθηκε το 2010 για την προστασία των αποθεμάτων αερίου, μπορεί ακόμα να επιβάλλει και την απαγόρευση πώλησης φορτίων LNG εκτός Ευρώπης καθώς και την έκδοση εντολών για την απαγόρευση της χρήσης φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ε.Ε. προετοιμάζει ένα «Σχέδιο Β» για την προστασία των αποθεμάτων αερίου.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία, μια από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από μια διακοπή στις ρωσικές προμήθειες, ανακοίνωσε πως εξετάζει να αυξήσει περαιτέρω τα στρατηγικά αποθέματα.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news