facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Επιτροπή Αγώνα Ασθενών Χρονίων Παθήσεων: Να παρέμβει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητούν οι χρόνιοι ασθενείς

Για ωμή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών μέσω της ΕΣΑΝ ΑΕ, κάνει λόγο η «Επιτροπή Αγώνα Ασθενών Χρονίων Παθήσεων», με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την Τετάρτη στην Βουλή, ζητώντας να παρέμβει δημόσια, η «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Η Επιτροπή ειδικότερα, εκφράζει την αγανάκτησή της προς το Υπ. Υγείας το οποίο όπως αναφέρει, «επικαλείται διαρκώς το «συμφέρον» των ασθενών για να προωθήσει τις απαράδεκτες «μεταρρυθμίσεις» στη δημόσια υγεία, ενώ στην ουσία όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε μοναδικός σκοπός των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο η καθολική, ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν και ποιοτικές παροχές υγείας».

«Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας που συζητιέται σήμερα στη Βουλή και καλούμε όλους τους βουλευτές να μην το ψηφίσουν, αφού η εταιρεία (ΕΣΑΝ ΑΕ) που θα συσταθεί, θα επεξεργάζεται με εντελώς ασαφή και προβληματικό τρόπο «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» των ιατρικών και διοικητικών φακέλων των ασθενών, με σκοπό οι ασθενείς να μετατρέπονται σε αριθμούς και τα νοσοκομεία σε «κερδοφόρες επιχειρήσεις», επισημαίνει η Επιτροπή και συνεχίζει:

«Βέβαια, σε αυτό τον ανελέητο ανταγωνισμό που θεμελιώνει το Υπ. Υγείας, όπως μας διαβεβαίωσε και ο ίδιος ο Υπουργός, τα μικρά και περιφερειακά δημόσια νοσοκομεία ενδέχεται να μην αντέξουν σε αυτές τις συνθήκες και στο τέλος να κλείσουν. Αυτό σημαίνει ότι η δημόσια περίθαλψη των κατοίκων της νησιωτικής και επαρχιακής Ελλάδας θα συρρικνωθεί/καταργηθεί, με σκοπό να εκμεταλλευτούν το «κενό» οι ιδιωτικές κλινικές.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών από μια ανώνυμη εταιρεία, ως ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που έχουμε συνεργασία σε μόνιμη, διαρκή/χρόνια και σταθερή βάση με δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία δεν επιτρέπουμε καθόλου την οποιαδήποτε παρέμβαση σε προσωπικά μας δεδομένα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από μετόχους εταιρείας και καλούμε την «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» να τοποθετηθεί δημόσια.

Επισημαίνουμε ότι ο ιατρικός και διοικητικός φάκελος του κάθε ασθενή, με βάση το ιατρικό απόρρητο δεν μπορεί να παραβιάζεται και να γίνεται αντικείμενο στατιστικής επεξεργασίας από μετόχους ανώνυμης εταιρείας, μεταξύ των οποίων θα είναι και ενώσεις ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων. Γι” αυτό, υπογραμμίζουμε ότι ο ιατρικός φάκελος δεν είναι περιουσία του κάθε νοσοκομείου, κλινικής ή και ασφαλιστικού ταμείου, για να αποστέλλεται σε εθελοντική (ενώσεις ιδιωτικών κλινικών, ασφ. φορείς) ή σε υποχρεωτική βάση (δημόσια νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) στην οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία, αλλά είναι συμπληρωματικό στοιχείο του ιστορικού του ασθενή και εργαλείο της σχέσης του με τους ιατρούς.

Με βάση τα παραπάνω συμπλέουμε με την πλειοψηφία των ιατρικών συλλόγων που έχουν εκφράσει τις αντιθέσεις τους για το εν λόγω σ/ν, με εξαίρεση τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία να δηλώσει συμμετοχή σε αυτό το τερατούργημα. Τέλος, καλούμε τους Περιφερειάρχες και την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και τους υπόλοιπους συλλόγους ασθενών να διαμαρτυρηθούν έντονα για την επιταχυνόμενη διαδικασία διάλυσης της δημόσιας υγείας.

onmed

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news