facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Τρόικα: Απεργίες, απολύσεις και συντάξεις στο στόχαστρο

Εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Χαμηλώνει τις προσδοκίες από το ταξίδι στο Παρίσι η ελληνική πλευρά. Επιμένουν οι δανειστές για αλλαγές σε απεργίες, ομαδικές απολύσεις και συντάξεις. Μικρές προσδοκίες για νέα ρύθμιση.

Ισχυρές πιέσεις να ανοίξει το ακανθώδες θέμα λειτουργίας των συνδικάτων και κυρίως του τρόπου λήψης των απεργιακών κινητοποιήσεων δέχεται η κυβέρνηση. Η τρόικα αναμένεται να επαναφέρει μετ' επιτάσεως το θέμα στις συναντήσεις που ξεκινούν από σήμερα στο Παρίσι. Και παρ' ότι η ελληνική πλευρά τις τελευταίες ώρες χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, στο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου αντιμετωπίζει εσωτερικό πρόβλημα, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται κουβέντα.

Οι δανειστές πάντως, έχουν ζητήσει οι αλλαγές να περάσουν από την ελληνική βουλή έως τον Νοέμβριο και το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο, ζητώντας από τους κοινωνικούς εταίρους να μπουν μπροστά. Ήδη, έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης που θα καταγράφει τις βέλτιστες πρακτικές στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν τόσο στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου, όσο και στην επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών για ανταπεργία (λοκ άουτ). Ειδικά για το θέμα της προκήρυξης απεργιών, η τρόικα ζητά τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Ακόμη οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή συγκεκριμένων σταδίων διαβούλευσης ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες.

Αλλαγές προωθούνται και στον τρόπο και τις πηγές χρηματοδότησης των συνδικάτων, καθώς στην Ευρώπη, η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας από τις συνδρομές των μελών.

Όσον αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων ο υπουργός Εργασίας θα επιμείνει στην διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, ενώ θα ζητήσει πίστωση χρόνου, ζητώντας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου, μετά από 12μηνη εφαρμογή.

Η ρύθμιση για τα Ταμεία

Στο ασφαλιστικό, καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση των εσόδων των ταμείων θεωρείται η βελτίωση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών. Πλέον, η ηγεσία του υπουργείου κρατά μικρό καλάθι για το θέμα, ελπίζοντας ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για το ιδιωτικό χρέος, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση που έχει σταλεί προς έγκριση στους εκπροσώπους των δανειστών, υπάρχει πρόβλεψη για κατηγοριοποίηση των οφειλετών και αποπληρωμή των οφειλών από 72 έως 100 δόσεις, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου στο 3,5% με 4%, αντί για 8,15% που ισχύει σήμερα.

Στη βαλίτσα του για το Παρίσι, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει τις προτάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα επιτευχθούν μέσω των ενοποιήσεων – συγχωνεύσεων ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως διοικητικών διαδικασιών, όπως η έκδοση των συντάξεων ή η είσπραξη των εισφορών. Παράλληλα, ρίχνει το βάρος της στην εφαρμογή του νόμου 3863/10, με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και καθιερώνεται σταδιακά, η βασική και η αναλογική σύνταξη. Στον αντίποδα, δεν έχει μαζί του τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, τα οποία θα είναι έτοιμα στα τέλη Οκτωβρίου.

Η πρώτη εικόνα πάντως, δεν είναι ικανοποιητική. Ιδίως στο σκέλος της ανταποδοτικότητας των καταβαλλόμενων εισφορών με τις παροχές, διαπιστώνεται υστέρηση της τάξης του 30%. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ, καθώς και οι συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, στον ΟΑΕΕ.

Σχεδόν δεδομένη θεωρείται η κατάργηση της 15ετίας και η θεσμοθέτηση της 20ετούς ασφάλισης ως βασική προϋπόθεση για την λήψη σύνταξης.

Ο υπουργός Εργασίας, την προηγούμενη εβδομάδα, δεσμεύθηκε εκ νέου, πως δεν θα υπάρξει αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

"Μάχη" αναμένεται στο σκέλος των προνοιακών επιδομάτων, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του συνόλου των παροχών.

Αγκάθι αποτελεί το ΕΚΑΣ, καθώς η τρόικα επιμένει πως βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη, καθώς δεν διαχωρίζεται εάν είναι προνοιακή ή ασφαλιστική παροχή.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news