facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Επενδυτικό σχέδιο 700 δισ. ευρώ στο τραπέζι του Eurogroup

Η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέες επενδύσεις 700 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλιώς εάν συνεχιστεί η λιτότητα υπάρχει ο κίνδυνος να παραταθεί η οικονομική πτώση για δεκαετίες, προειδοποιούν με κύριο άρθρο τους οι Financial Times λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.
Σχέδιο για επενδύσεις 700 δισ. καταθέτει η Πολωνία στο Eurogroup
Και η Πολωνία ζητά περισσότερες επενδύσεις στην ΕΕ ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ενώνοντας τη φωνή της με τη χορωδία των αντιφρονούντων ενάντια στα γερμανικά σχέδια για χαλιναγώγηση των δαπανών στη Γηραιά Ήπειρο.
η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέες επενδύσεις 700 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
Ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας υποστηρίζει πως η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέες επενδύσεις 700 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστεί η λιτότητα και η χαλαρή νομισματική πολιτική υπάρχει ο κίνδυνος να παραταθεί η οικονομική πτώση της Ευρώπης για δεκαετίες.
Η Ευρώπη αυτοστραγγαλίζεται χωρίς λόγο
«Η Ευρώπη αυτοστραγγαλίζεται χωρίς λόγο» δήλωσε ο Mateusz Szczurek σε συνέντευξή του στους Financial Times και συμπλήρωσε: "Οι καθιερωμένες συνταγές πολιτικής έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί ή υπερεκτιμηθεί... Χρειάζεται να πείσουμε την Ευρώπη ότι πρέπει να δαπανήσει περισσότερο».
Το αίτημα του κ. Szczurek – του 39χρονου πρώην τραπεζικού – ακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι χώρες με ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπιστεί η απειλή αποπληθωρισμού και να ανακτηθεί η ανάπτυξη.
Η Γερμανία ωστόσο, εκτιμάται πως θα αντιδράσει σθεναρά σε αυτές τις προτάσεις, καθώς είναι ο βασικός υποστηρικτής της δημοσιονομικής σύνεσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θεωρεί ότι είναι η θεραπεία για την εξαετή οικονομική κρίση της Ευρώπης.
Η πρόταση της Πολωνίας ωστόσο, εκτιμάται ότι θα βρει υποστήριξη – κατ' ιδίαν τουλάχιστον – από την Ιταλία και τη Γαλλία, όπου εντείνεται η αντίσταση στους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλουν Βερολίνο και Βρυξέλλες. Η Γαλλία αποσαφήνισε την Τετάρτη ότι θα ξεπεράσει και πάλι τον στόχο για μείωση του ελλείμματος που έχει ορίσει η ΕΕ, σε μία προφανή κίνηση περιφρόνησης προς το Βερολίνο.
Βάσει της πρότασης του κ. Szczurek που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών την Παρασκευή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συνεισφέρουν κεφάλαια σε ένα ταμείο 700 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε έργα υποδομών ανά την ΕΕ, επικεντρώνοντας τις δραστηριότητές του σε χώρες όπου το ΑΕΠ απέχει από τον επίσημο δυνητικό στόχο ανάπτυξης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Δήλωσε ότι βάσει εκτιμήσεων για το μέγεθος του οικονομικού κενού στην ΕΕ – αναφέρεται στη διαφορά ανάμεσα στο μέγεθος μίας οικονομίας και την πλήρη δυναμική ανάπτυξής της– η Ένωση χρειάζεται να προχωρήσει σε ένεση δαπανών 700 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5,5% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Όλα τα κράτη – μέλη θα συνεισφέρουν στο ταμείο, που θα ξεκινήσει το 2015 με περίπου 60 δισ. ευρώ, Παρόλα αυτά, ο κ. Szczurek δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η στάθμιση των συνεισφορών.
Ο Donald Tusk, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – εκτιμάται ότι πιθανότατα θα στηρίξει την πρόταση του κ. Szczurek όταν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις Βρυξέλλες, όπως τουλάχιστον αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
Ο κ. Szczurek παραδέχθηκε ότι η Γερμανία πιθανότατα θα αντιταχθεί στην πρόταση για ταμείο υποδομών, αλλά επέμεινε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, στόχος που δεν επιτυγχάνεται με την υφιστάμενη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Αν και συμφωνεί ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν ανά την Ευρώπη στον απόηχο της παγκόσμιας κρίσης του 2008 σταθεροποίησαν τις αγορές κρατικών ομολόγων και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ο κ. Szczurek θεωρεί ότι δεν κατάφεραν να ανακόψουν την οικονομική πτώση.
Η Πολωνία ήταν μία από τις χώρες που κατέγραψαν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Απέφυγε την ύφεση και η οικονομία της έχει αναπτυχθεί κατά 20% τα τελευταία 5 χρόνια. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 3% στα τέλη του 2015.
Newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news