facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο - Φρούτα, ψάρια και μεταφορικές εταιρείες μετρούν πληγές

Ζημιά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ έχει μέχρι τώρα υποστεί από το ρωσικό εμπάργκο η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς.

Φρούτα, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και μεταφορικές εταιρείες είναι οι τομείς όπου επιμερίζονται οι παραπάνω ζημιές, με προοπτική να αυξηθούν καθώς μόλις τώρα αρχίζει η εξαγωγική σεζόν για κάποια νέα αγροτικά προϊόντα.

Αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης για τις τελευταίες εξελίξεις στις ευρω-ρωσικές εμπορικές σχέσεις θα γίνει σε σημερινή σύσκεψη της συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, με συμμετοχή γενικών γραμματέων έξι υπουργείων που εκπροσωπούν τους κλάδους εκείνους που ήδη πλήττονται (αγροτικά) ή που κινδυνεύουν να επηρεαστούν όσο θα συνεχίζεται η κρίση μεταξύ Μόσχας και Δύσης (π.χ. τουρισμός).

Η εκτίμηση για ζημιές 50 εκατ. ευρώ οφείλεται στις πιέσεις που δέχονται καθημερινά στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές φρούτων, κηπευτικών, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και άλλων γεωργικών ειδών από όλα τα κράτη - μέλη (πτώση 20%-30%), καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατακλυστεί από προϊόντα που προορίζονταν για τη Ρωσία.

Ετσι, ό,τι ακριβώς συνέβη με τα ροδάκινα συμβαίνει και με άλλα φρούτα. Μεγάλο μέρος από τις αδιάθετες ποσότητες που προορίζονταν για τη Ρωσία βρίσκουν τελικά διέξοδο σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά λόγω της υπερπροσφοράς το τίμημα είναι οι πολύ χαμηλότερες τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί τους.

Εκτός των φρούτων, ένα μέρος από τη ζημιά των 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στις εξαγωγές ειδών ιχθυοκαλλιέργειας, οι τιμές των οποίων επίσης δέχονται πίεση στην ενιαία αγορά (σ.σ, προ εμπάργκο το ελληνικό ψάρι αντιπροσώπευε το 10% της ρωσικής κατανάλωσης), και ένα άλλο τμήμα στους μεταφορείς, καθώς περίπου 220 φορτηγά έκαναν τη διαδρομή προς τη Ρωσία σε μόνιμη βάση.

Ακριβής ωστόσο υπολογισμός της συνολικής ζημιάς για τις ελληνικές εξαγωγές είναι δύσκολο να γίνει, τουλάχιστον για την ώρα. Και αυτό γιατί στις αγορές της Ευρώπης εξάγονται καθημερινά νέες παρτίδες φρούτων (σταφύλια, πορτοκάλια, ενώ ξεκινούν μήλα και αχλάδια), με τις τιμές να αλλάζουν συνεχώς και προς τα κάτω. Υπάρχουν, για παράδειγμα, στελέχη της αγοράς που ανεβάζουν τις μέχρι τώρα επιπτώσεις της ζημιάς στα 100 εκατ. ευρώ, νούμερο ωστόσο που θεωρείται μάλλον «φουσκωμένο».

Ανάγκη για «plan B». Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα οι Βρυξέλλες για την απόσυρση μιας σειράς προϊόντων, πηγές της αγοράς τα θεωρούν αναποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά, τουλάχιστον για την ώρα, δεν φαίνονται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνθήκες υπερπροσφοράς αγροτικών προϊόντων, εντείνοντας τις πτωτικές τάσεις στις τιμές, με πιο εμφανείς επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οσο για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, η κρίση, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, μοιάζει διαχειρίσιμη καθώς μέχρι και την Παρασκευή είχαν διατεθεί μέσω της δωρεάν διανομής πάνω από 400 τόνοι ροδακίνων και στη χυμοποίηση είχαν κατευθυνθεί πάνω από 300 τόνοι.

Το ερώτημα ωστόσο, όπως παραδέχονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Από σήμερα, για παράδειγμα, ξεκινούν τα προσύμφωνα για τις εξαγωγές μήλων. Αλλά επειδή η κοινή αγορά έχει κατακλυστεί από πολωνικά μήλα που προορίζονταν για τη Ρωσία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 50%. Στην περίπτωση του επιτραπέζιου σταφυλιού λ.χ. οι Ιταλοί, που εξήγαν στη Ρωσία πολύ μεγάλες ποσότητες, τις διέθεσαν μαζικά στην ευρωπαϊκή αγορά πιέζοντας 20%-30% τις τιμές. Χρειάζεται επομένως ένα «plan B» για την εξεύρεση εναλλακτικών αγορών πλην της Ε.Ε., όπως η Ινδία και η Κίνα, που για την ώρα ακόμη δεν υπάρχει.

Τέτοιο πλάνο θα ετοιμάσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news