facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Λήξη συναγερμού για Έμπολα, ελονοσία τα δύο ύποπτα περιστατικά

Από ελονοσία πάσχουν τελικά δύο ταξιδιώτες που εξετάστηκαν για τον ιό Έμπολα έπειτα από την άφιξή τους από την Αφρική στην Αθήνα με ύποπτα συμπτώματα.

Ο πρώτος ταξιδιώτης από τη Νιγηρία νοσηλεύεται από την Πέμπτη στο «Λαϊκό», ενώ ο δεύτερος, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία και τη Λιβύη, μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο «Σωτηρία», όπου διαγνώστηκε με ελονοσία.

Και οι δύο ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, «ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών».

Έκτακτη σύσκεψη για τον Έμπολα προγραμματοποιείται το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, καθώς προβλέπεται ο επαναπατρισμός τυχόν κρουσμάτων. ​

H Ελλάδα θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974, ωστόσο σποραδικά κρούσματα συνέχισαν να καταγράφονται και τα επόμενα χρόνια, συνήθως σε ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.

Τα περιστατικά αυξήθηκαν απότομα το 2011, οπότε καταγράφηκαν 42 περιστατικά με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα κρούσματα μειώθηκαν στα 20 το 2012 και στα 3 το 2013.

Newsroom ΔΟΛ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news