facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Έξι οι δόσεις για τον φόρο ακινήτων

Σε έξι δόσεις θα καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την πρώτη να πληρώνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε διορθώσεις των τιμών υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα 4.000 οικισμών ώστε η φορολογητέα αξία τους να υπολογίζεται με την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ.

Ακόμη, το υπουργείο θα διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγώντας ταχύτερα την έκπτωση. Στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ προέκυψε πως οι παρεμβάσεις στο φόρο θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν μόνον στα ακίνητα των οικισμών που οι τιμές τους ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού.

Ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους βουλευτές για την πρόθεση της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί σε έξις δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, ενώ συζήτησε μαζί τους το θέμα της χορήγησης έκπτωσης ή απαλλαγής από το φόρο για το οποίο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν οι εκπτώσεις να δοθούν με τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες καταβολής του κοινωνικού μερίσματος.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ τροποποιώντας το Ν.4223/2013 ώστε ακόμη και φορολογούμενοι με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία να λαμβάνουν την έκπτωση του 50% ή την πλήρη απαλλαγή. Πάντως, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου θα εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται εντολές στη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση των δικαιούχων έκπτωσης και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ αμέσως μετά τη ψήφιση των τροπολογιών του ΕΝΦΙΑ από τη Βουλή.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news