facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

«Πράσινο φως» από ΕΛΣΤΑΤ για εξόφληση ΕΝΦΙΑ σε επτά δόσεις

Η είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έως και τον Μάρτιο μπορεί να εγγραφεί στα έσοδα του 2014, γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στο υπουργείο Οικονομικών. Στην κυβέρνηση η τελική απόφαση για την εξόφληση σε επτά δόσεις.

Τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιτρέψει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε επτά δόσεις, έως και τον Μάρτιο του 2015, δίνει η ΕΛΣΤΑΤ στην απάντηση που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η στατιστική αρχή, τα έσοδα που θα εισπραχθούν έως τότε από τον συγκεκριμένο φόρο μπορούν να «περαστούν» στον προϋπολογισμό του 2014.

Με τη συγκεκριμένη απάντηση ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει πλέον την επιλογή να αυξήσει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, περιορίζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη σωρεία λαθών και τα «μπρος-πίσω».

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως τότε, όπως προκύπτει από απόφαση της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου, θα γίνονται κανονικά επιστροφές φόρου σε όσους έχουν βεβαιωθεί οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση -παραμονές του Δεκαπενταύγουστου- ορίζει ότι «χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έτους 2014. Η εξαίρεση παρέχεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014».

«Ψήνονται» αλλαγές στις αντικειμενικές

Εν τω μεταξύ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες.

Η απόφαση προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής με αντικείμενο «τη μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές». Στο πλαίσιο του έργου της, αναφέρεται στην απόφαση, η επιτροπή θα τηρήσει το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

- Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2014 θα έχει εκπονήσει πρόγραμμα δράσης για την επίτευξη των σκοπών της.

- Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα έχει καθορίσει και θα έχει αναπτύξει τις απαραίτητες μεθόδους εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία και θα έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφόρηση για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.

- Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 θα έχει εκπονήσει ένα σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων.

- Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 θα έχει καταρτίσει Δείκτη ή Δείκτες Τιμών Ακινήτων.

Με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, οι σημερινές αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από τις νέες τιμές από το 2017. Δεν αποκλείεται, όμως, ταχύτερη προσαρμογή αν τηρηθεί με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news