facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Περιορισμένες οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ λόγω εισπρακτικών αναγκών

Περιορισμένες και αναμενόμενες είναι τελικά οι παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, λόγω των εισπρακτικών αναγκών και στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό με βάση το μνημόνιο, ενώ οι νομοθετικές ρυθμίσεις κατατίθενται σήμερα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, για φέτος τουλάχιστον, δεν γλιτώνουν από τον ΕΝΦΙΑ τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα, ενώ το μέτρο θα επανεξεταστεί το επόμενο έτος.

Επίσης, μειώνεται, όπως αναμενόταν, ο φόρος στους 4.000 οικισμούς που βρίσκονται σε 457 περιοχές της χώρας, με κόστος περίπου 167 εκατ. ευρώ, η εξόφληση θα γίνει σε έξι δόσεις, έως το Φεβρουάριο του 2015, παρά την «άδεια» της ΕΛΣΤΑΤ για εξόφληση έως και το Μάρτιο του 2015, ενώ καταργείται η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για όσους δικαιούνται απαλλαγές από το φόρο.

Παράλληλα, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις απαλλαγές των οικονομικά ευπαθών, των αναπήρων και των ιδιοκτητών διατηρητέων και δεσμευμένων ακινήτων, ενώ το σύστημα Taxis αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις «πύλες» του έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τη διόρθωση του Ε9 και θα εκδοθεί αναλυτικός οδηγός από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να αποφευχθούν νέα λάθη και νέα αναστάτωση στους ιδιοκτήτες.

Η μόνη, μη αναμενόμενη, κίνηση του οικονομικού επιτελείου για την ελάφρυνση πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αφορά την απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς και άλλων σεισμοπαθών περιοχών της χώρας για ένα έτος, αλλά και αχρηστεμένων ακινήτων που έχουν πληγεί από παλαιότερους σεισμούς.

Το μικρό πακέτο των αλλαγών πήρε χθες το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας της κυβέρνησης εν όψει της «μάχης» που θα δοθεί με την τρόικα από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Από τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε αμέσως μετά τη σύσκεψη η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη, καθώς οι επίσημες θα γίνουν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή, προκύπτει σαφέστατα το συμπέρασμα ότι η «ζυγαριά» του δημοσιονομικού κόστους δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος μεγαλύτερων και περισσότερων απαλλαγών.

Είναι φανερό ότι το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να παραμείνει προσηλωμένο στο στόχο των βεβαιωμένων εσόδων και φυσικά των εισπράξεων, που πρέπει να ανέλθουν στα 2,65 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα δεν θα ενέκρινε το νέο σχέδιο.

Κάτι το οποίο παραδέχθηκε, χωρίς περιστροφές, και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος, εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρθηκε στις εν λόγω αλλαγές τονίζοντας ότι «δεν αλλάζει η δέσμευση της κυβέρνησης προς την τρόικα ως προς τις βεβαιώσεις».
Από την ανάγνωση της ανωτέρω δήλωσης προκύπτει ότι το οικονομικό επιτελείο δεν κατέστη δυνατόν να πείσει τους τεχνοκράτες της τρόικας ότι εάν προχωρούσε σε περισσότερες ελαφρύνσεις, όπως π.χ. για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, θα ήταν δυνατή η αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου από το 83% στο 88%.

Οι νέες αλλαγές
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που θα λάβουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης θα ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή, προκειμένου το σύστημα του Taxis να ανοίξει και πάλι έως τις 15 Σεπτεμβρίου, για να γίνουν και οι όποιες διορθώσεις χρειάζονται, ώστε στις 30 Σεπτεμβρίου να καταβληθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις.
Στις προθέσεις, πάντως, του οικονομικού επιτελείου είναι να εξεταστεί αναλυτικά εκ νέου ολόκληρο το σύστημα, ώστε παρόμοια σφάλματα να μην προκύψουν ξανά στο μέλλον.

Αναλυτικότερα, οι διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε τελικά το οικονομικό επιτελείο στον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

* Η πρώτη παρέμβαση αφορά την αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε περισσότερες από 400 περιοχές σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Στις συγκεκριμένες περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για το φορολογούμενο.
* Απλουστεύονται οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν την κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά, αφού θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

* Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας.

* Οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα είναι έξι και θα εκτείνονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αναλυτικά τους ενδιαφερόμενους (φορολογούμενους και λογιστές) για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι στην υποβολή των δηλώσεών τους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει και νέο ενημερωτικό εγχειρίδιο, ώστε οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν σωστά όλα τα πεδία του Ε9 και να έχουν την έκπτωση που δικαιούνται, αφού προηγουμένως διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τα οποία επηρεάζουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και μεταξύ άλλων αφορούν σε ημιτελή κτίσματα, σε εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπωτές, συγκυριότητα), στα χαρακτηριστικά των κτισμάτων, όπως προσόψεις, όροφος, δικαίωμα υψούν.

Εξαίρεση για σεισμοπαθείς περιοχές
Η κυβέρνηση προχωρά παράλληλα και σε ορισμένες άμεσες διορθώσεις, όπως η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο.

Η εν λόγω απόφαση άλλωστε αποτελούσε κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό.
Επίσης προβλέπεται και η απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κ.λπ.).

Αντιδρούν τα κόμματα
Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αποφάσεις των διορθώσεων του ΕΝΦΙΑ που αποφασίστηκαν χθες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για ασάφεια σχετικά με την ακριβή μείωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει μεταξύ 3,5 και 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, «η νέα ρύθμιση των έξι δόσεων αλλά και οι αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα από τη φορολογική βαρβαρότητα του ΕΝΦΙΑ, τελικώς δεν πείθουν τους πολίτες».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα κληθούν να “πληρώσουν το μάρμαρο” από τα εκκαθαριστικά του, τα οποία, παρά τις εξαγγελίες, δεν είναι σαφές ακόμη πόσο θα μειωθούν».

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «απόλυτο εμπαιγμό», κάνοντας λόγο για «δήθεν ανακάτεμα της τράπουλας για τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να πληρώσουν οι Ελληνες, όταν ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ παραμένει αναλλοίωτος, με 2,5 εκατομμύρια πολίτες να αδυνατούν πλέον να φοροδοτήσουν».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισήμανε ότι «τόσο οι δήθεν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που τελικά παρέμεινε στην ουσία άθικτος, όσο και η συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις αποτελούν το δόλωμα για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη λαϊκή ανοχή σε μια πολιτική που φέρνει νέα αντιλαϊκά ''ισοδύναμα'' και ανατροπές στο εισόδημα, στις συντάξεις, στις εργασιακές σχέσεις».

Η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «οι κυοφορούμενες διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν αίρουν τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που επιφέρει ο συγκεκριμένος φόρος».

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «απαιτούνται ριζικές αλλαγές, που θα ενσωματώνουν σε κάθε περίπτωση μια προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι καθενός χωριστά και θα προβλέπουν αφορολόγητο»

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news